Article d’opinió de Marina Geli
Els determinants de la salut de les persones i comunitats han de veure amb els factors genètics, biològics, els estils i condicions de vida, els elements mediambientals i els serveis sanitaris. Per tant, les persones tenim bona o mala salut, condicionats per la càrrega genètica però més d’un 75% estan relacionades amb accés i qualitat dels serveis de salut i sanitaris i sobretot amb determinants de manera de vida i entorn; on i com visquem i determinants socials (educació, renda, condicions de treball, família, habitatge, barri i grups socials). D’ací la necessària orientació de les estratègies de ciutat, regions, estats i el món a la Salut Pública. Com el local i el global interaccionen i afecten la salut. El sexe igual que l’edat són factors estructurals que predisposen a tenir determinada simptomatologia o malaltia, però la resta d’elements seran claus per la salut al llarg de tota la vida.
Homes i Dones, en què iguals i en què diferents en salut? En primer lloc, necessitem informació desagregada per sexe i mirada de gènere en tots els aspectes de la societat i de les polítiques. Salut en totes les polítiques i Gènere en totes elles. Intentaré a través de dades publicades recents a Catalunya pel Departament de Salut contestar a aquesta qüestió.
A Catalunya tenim molts indicadors que, amb lideratge i rigor, permeten avançar en equitat de gènere i adaptació de les polítiques
Accés a l’article complet de Marina Geli, sobre Dona, gènere i salut (publicat a Nació Digital)
Deixa un comentari