El passat divendres 27 de novembre, el Dr. Salvador Simó, professor de Teràpia Ocupacional de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar (FCSB) i investigador del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la UVic-UCC, va impartir com a ponent convidat la conferencia, Teràpia Ocupacional Ecosocial, organitzada per la Universitat del Gran Rosario de l’Argentina. La conferència, va comptar amb 450 assistents en línia procedents de països d’Amèrica Llatina, els Estats Units, Espanya i Catalunya.
Durant la primera part de la seva conferència, el Dr. Simó, va exposar la necessitat de desenvolupar una Teràpia Ocupacional Ecosocial en l’actual marc de greu crisi social i mediambiental, així mateix, va formular els principis teòrics de la Teràpia Ocupacional Ecosocial. Durant la segona part, es va centrar en projectes d’acció-recerca que s’han desenvolupat des del Grup de Recerca en Salut Mental i Innovació Social (GR SaMIS), coordinat pel mateix Dr. Simó, que estan integrant les praxis socials amb les de salut i mediambientals. Una de les seves finalitats és generar ocupació significativa i ben remunerada (en un context marcat per l’atur i la precarietat laboral) a partir de praxis que tinguin un impacte positiu en el medi ambient i ajudin en la lluita contra el canvi climàtic.
Com a exemple de projecte d’acció-recerca, tenim el de Sostenibilitat Humana Ecològica i Social, basat en la recuperació d’espais naturals d’alt valor ecològic i de parcs naturals, com el parc natural del Montseny, desenvolupat amb persones en greu situació d’exclusió social. El mateix, va permetre fins i tot contractar persones sense llar i en tenir un treball els va permetre començar un procés d’inserció social. A més, les recerques desenvolupades manifesten el valor positiu de les labors desenvolupades en el medi natural en la salut dels participants, així com en el seu sentiment de pertinença i de contribució al benestar de la comunitat.
La Teràpia Ocupacional Ecosocial, ens permet integrar les necessitats socials-sanitàries i mediambientals, així, amb un sol finançament, podem abordar de manera conjunta aquestes problemàtiques, el que és de gran utilitat en el context actual de crisi econòmica. Aquests tipus de projectes, mostren el compromís de la UVic-UCC amb els Objectius del mil·lenni.
Deixa un comentari