En el marc del projecte LIFE+ Nature Migratoebre, dirigit científicament pel Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) de la UVic-UCC, divendres passat es va inaugurar una rampa per a peixos a Ascó (Ribera d’Ebre). Aquesta infraestructura servirà perquè els peixos puguin salvar la barrera que representa l’assut, de 170 metres d’ample i uns dos metres d’altura, que capta aigua per a la refrigeració de les centrals nuclears Ascó 1 i Ascó 2.

 

La rampa permetrà als peixos desplaçar-se riu amunt i riu avall en una zona de cabals baixos i mitjans, i millorar així la connectivitat ecològica del tram final de l’Ebre. Alhora garantirà el pas de piragües i caiacs. Fins ara, aquesta és la rampa més gran de Catalunya i una de les de majors dimensions de tota la península ibèrica. Té una longitud total de 50 metres, amb una amplada de 10, una profunditat mínima de 50 centímetres i un pendent del 3,5%, en una zona on el cabal circulant és d’entre 4.000 i 8.000 litres d’aigua per segon.

El projecte LIFE Migratoebre treballa per recuperar espècies de peixos migradors amenaçades, especialment l’esturió europeu, l’anguila, la saboga i la llamprea, i millorar la gestió al tram final del riu Ebre, de FIix fins a la desembocadura al Delta. A l’entorn d’Ascó s’hi poden trobar moltes d’aquestes espècies pròpies dels trams finals dels grans rius. En alguns moments de l’any n’hi poden coincidir fins a catorze, encara que algunes s’hi ha rarificat molt o s’hi ha arribat a extingit, sobretot a causa de la sobrepesca.

L’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) coordina el projecte, que a més del CERM té com a beneficiaris la Fundació Catalunya – La Pedrera, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat i l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA). La rampa ha costat 93.000 euros, que han aportat els socis del projecte amb cofinançament de la Unió Europea.