Ortiz J; Ordeix, M; Bretxa. E; Sellarès, N; Gili, S. i Munné, T. Espiadimonis, nàiades, sabaters i cuques de capsa. Els macroinvertebrats dels rius i zones humides de Catalunya. 2009. Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis – Museu del Ter – Eumo editorial. Vic. 167 pàg

Els macroinvertebrats aquàtics són poc coneguts, exceptuant els sabaters que llisquen damunt la pel•lícula d’aigua, i les fases aèries d’alguns, com els acolorits espiadimonis. Altres macroinvertebrats només corresponen al domini dels pescadors de truita, com les efímeres i les dragues o cuques de capsa, que ells fan servir d’esquer, o dels especialistes en recerca folklòrica, com és el cas de les nàiades. Hi ha una gran diversitat d’invertebrats, que per si mateixos posseeixen un valor incalculable i, a més, serveixen com a indicadors de qualitat de l’aigua de rius i zones humides de tot el món. En aquest manual es descriu com fer una anàlisi de la presència i abundància dels macroinvertebrats aquàtics, essencial per a l’avaluació de l’estat ecològic dels ambients aquàtics. Es posen com a exemple estudis portats a terme des del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis – Museu Industrial del Ter a la comarca d’Osona des de l’any 2002 i a la Costa Brava des del 2003, entre d’altres.
També es descriuen activitats d’educació i sensibilització ambiental. I propostes per conservar el medi i restaurar-lo, macroinvertebrats inclosos.