L’escalfament planetari i el canvi global està afectant la població de peixos marins i continentals. Un bon exemple en són les vint-i-nou espècies de peixos continentals autòctones de Catalunya, una gran part de les quals es troben en situació de regressió o en risc d’extinció. En major o menor grau, totes aquestes espècies —entre les quals hi ha, per exemple, l’esturió, la truita, el barb, l’anguila o el fartet— s’han vist o es veuen afectades, tal com passa en altres països, per una combinació de diverses problemàtiques. En aquest context i per tractar qüestions com aquesta, del 18 al 21 de juny es durà a terme el X Congrés d’Ictiologia, que organitza la Societat Ibèrica d’Ictiologia (SIBIC) i la UVic-UCC.
Entre les causes que provoquen una disminució de les espècies de peixos continentals autòctones de Catalunya hi ha la sobreexplotació de l’aigua (captacions excessives, contaminació directa o difusa, etc.), la insuficient connectivitat ecològica (sobretot a causa d’infraestructures hidràuliques, com ara preses, rescloses, passallisos, bases de pont, etc.), i la competència amb un nombre creixent d’espècies invasores.
A més a més, cal afegir-hi l’increment de la temperatura global, que està afectant el funcionament dels ecosistemes aquàtics, tant continentals com marins, i que es manifesta amb majors temperatures hivernals de l’aigua del mar o amb sequeres més extremes que impacten en els rius. Davant d’aquest escenari, i amb el lema “Fishes for Future”, al X Congrés d’Ictiologia es posarà de manifest la necessitat de continuar fent recerca i gestió per garantir la conservació dels peixos i preservar el seu rol als ecosistemes i a la societat.
Marc Ordeix, director del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) de la UVic-UCC, comenta que aquest congrés té per objectiu “ser un punt de trobada entre persones de l’àmbit científic, tècnic, empreses i administració pública que es dediquen a l’estudi, conservació i gestió dels peixos marins i continentals al sud d’Europa”. Segons ell, el congrés “servirà per posar en comú els últims coneixements sobre peixos continentals i marins, i intentar trobar les millors estratègies per garantir-ne la conservació”.
Un congrés biennal
Enguany, l’organització del congrés, de periodicitat biennal, va a càrrec de la Societat Ibèrica d’Ictiologia (SIBIC), el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) i el Grup d’Ecologia Aquàtica de la UVic-UCC. L’esdeveniment tindrà una primera part que es farà a l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Tortosa), en el marc del tancament del projecte europeu “Life Migratoebre”, el dia 18 de juny. La segona part, del 19 al 21 de juny, tindrà lloc a la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries (FCTE) de la UVic-UCC, a l’edifici de Torre dels Frares, a Vic.
Està previst que el congrés reuneixi al voltant de 200 persones, majoritàriament de la península Ibèrica, però també d’altres països d’arreu del món, com França, Noruega, els Estats Units, el Marroc, Mèxic, Colòmbia i Brasil. Tot i que la major part dels participants seran investigadors d’universitats, també hi haurà una representació notable d’empreses del sector, així com de persones de l’administració pública responsables d’aquest àmbit.
Ponències amb experts d’arreu
El programa de la desena edició del congrés inclourà sessions plenàries, sessions científiques, presentació de pòsters i comunicacions, activitats paral·leles, etc., i inclourà persones expertes de gran reputació, nacionals i internacionals, en l’àmbit de l’estudi dels peixos. Entre les més destacades hi haurà Teresa Ferreira, professora de la Universitat Tècnica de Lisboa, que obrirà el congrés a Vic parlant de “Peixos en un món canviant”. Per la seva part, Erich Rochard, investigador de l’Institut Nacional de Recerca per a l’Agricultura, l’Alimentació i el Medi Ambient de Bordeus (França), impartirà a Tortosa la ponència “How science suports management actions on diadromous fish”.
Dels experts en la matèria que hi haurà a Vic, cal esmentar Emili García-Berthou, professor d’Ecologia a la Universitat de Girona, que parlarà sobre ”Invasions de peixos a les aigües continentals ibèriques: avenços recents i reptes de futur”. També, Lluís Tort, catedràtic de Fisiologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, que oferirà la sessió “Salut i benestar en els peixos. Recerca actual i perspectives de futur”. Igualment, Laia Rivas, professora de l’Institut de Ciències del Mar (Barcelona), que centrarà la seva intervenció en el “Coneixement epigenètic de les interaccions reproimmunes per donar forma als fenotips dels peixos futurs”.
Les ponències també aniran a càrrec de Maire-Laure Acolas, investigadora de l’Institut Nacional de Recerca per a l’Agricultura, l’Alimentació i el Medi Ambient de Bordeus (França); Fernando Cobo, professor de la Universitat de Santiago de Compostel·la (Galícia); Ignacio Doadrio, investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC, Madrid); Raphaël Lagarde, professor de la Universitat de Perpinyà, i Clara Amorim, professora de la Universitat de Lisboa (Portugal).
A més a més, en el marc d’aquest congrés s’oferiran cursos i projectes de treball en xarxa, a càrrec de Warren Leach i Hugo Marques, Ignasi Arranz, Víctor Gallego i Frederic Casals. A banda del programa científic, s’ha organitzat un programa social per a tots els assistents per conèixer la ciutat de Vic i el Museu del Ter de Manlleu, per exemple.