Els socis del projecte de recerca AnguillaMed, liderat pel Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), han fet una trobada de balanç del primer any i han començat a planificar les pròximes accions i el calendari dels pròxims mesos de treball. Entre els temes que s’han avaluat hi ha els avantatges i els inconvenients de les metodologies d’anàlisi que s’han dut a terme i la presentació de resultats preliminars, que seran analitzats amb més profunditat al llarg d’aquest any.

Una de les qüestions que s’han tractat en aquesta reunió són les dificultats d’analitzar determinats compostos per mitjà de tècniques no invasives (mucus cutani i sang), que haurien d’evitar el sacrifici d’anguiles. Així mateix, s’han destacat les concentracions elevades de mercuri a les anguiles del delta del Llobregat en comparació amb les dels altres sectors analitzats. També s’ha parlat de les diferències substancials de les espècies de paràsits invasors presents en anguiles d’una banda i de l’altra del Pirineu.

Aquestes qüestions, junt amb l’organització de les pròximes reunions amb els agents locals a les àrees d’actuació del projecte (demarcacions dels Pirineus Orientals, Girona i Barcelona) previstes per als mesos de juliol i setembre de 2025, han estat els temes centrals de la trobada, que ha tingut lloc el mes de juny a l’Auditori Roca del Museu del Ter de Manlleu.

El consorci del projecte Interreg POCTEFA està format pel Centre de Formation et de Recherche sur les Environnements Méditerranéens (CEFREM) de la Universitat de Perpinyà – Via Domitia, el Centre de Recherches Insulaires et Observatoire de l’Environnement (CRIOBE), l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua – Consejo Superior de Investigaciones Científicas (IDAEA-CSIC) i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).