• La Xarxa està integrada per 10 museus que tenen cura, entre tots, un patrimoni de més de 3.800.000 d’exemplars, format per espècimens de geologia, paleontologia, botànica i zoologia

El passat mes de desembre es va presentar públicament la  Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya (XMCNC), la darrera de les xarxes temàtiques de museus del país, d’acord al Pla de Museus de Catalunya aprovat per Acord de Govern l’any 2020.

La  Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya (XMCNC) està integrada per 10 museus catalans: Museu Darder de Banyoles – Espai d’Interpretació de l’EstanyMuseu de Ciències Naturals de GranollersMuseu d’Arenys de MarMuseu del TerMuseu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel CrusafontMuseu d’Isona i Conca DellàMuseu de Ciències Naturals de BarcelonaMuseus de l’Institut Botànic de BarcelonaMuseu d’Alcover i Museu de les Terres de l’Ebre. Entre tots custodien un patrimoni de més de 3.800.000 d’exemplars, format per espècimens de geologia, paleontologia, botànica i zoologia, que difonen i comparteixen amb la ciutadania a través d’uns actius programes d’activitat educativa i cultural. Els museus de la XMCNC, a més, es distingeixen per la realització d’una intensa tasca de recerca que ha donat lloc a la creació d’un coneixement de rellevància internacional.

Els museus de la XMCNC articulen una visió del país entorn de la història natural i les ciències naturals, i la vertebració en Xarxa té per objecte la promoció de polítiques comunes de protecció i difusió del patrimoni natural, així com la formació i la dinamització territorial del patrimoni natural. El lideratge de la XMCNC l’exerceix el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, que és al capdavant de la comunitat estable museus que conforma la Xarxa i que dona suport a la coordinació i execució

El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis – Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya és, també, l’àrea ambiental del Museu del Ter i, per tant, responsable de la seva recerca científica (https://mon.uvic.cat/cerm/recerca) i de les activitats d’educació i sensibilització ambiental (https://mon.uvic.cat/cerm/divulgacio/educacio-ambiental). També té cura de la seva col·lecció de ciències naturals (https://www.museudelter.cat/les-colleccions/les-colleccions-ciencies-naturals), a partir d’ara, com en els altres àmbits, amb el suport inestimable de la XMCNC.