El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) de la UVic-UCC, acollirà al Museu del Ter de Manlleu una exposició sobre l’evolució històrica i ecològica del tram final del riu Ebre. La mostra s’ha produït en el marc del projecte europeu LIFE+ Nature Migratoebre, del qual el CERM assumeix la direcció científica. Es podrà visitar de l’1 de març al 27 de maig a la segona planta del Museu de Ter, a Manlleu.
El projecte LIFE Migratoebre treballa per recuperar espècies de peixos migradors amenaçades, especialment l’esturió europeu, l’anguila, la saboga i la llamprea, i millorar la gestió al tram final del riu Ebre, de FIix fins a la desembocadura al Delta. També pretén implicar la població local creant una xarxa de gestors del territori, i vol ser un exemple de bones pràctiques que es puguin aplicar posteriorment a d’altres trams finals de rius europeus. El projecte, de quatre anys, va arrencar l’any 2014 i ja arriba a la seva recta final.
L’exposició ja ha voltat pels municipis de les Terres de l’Ebre els anys 2016 i 2017, on l’han visitat més de 7.500 persones. Consta de 31 plafons expositius de lona i fusta, 12 panells tòtem per separar trams del riu i maquetes de mida natural dels principals peixos objecte d’estudi. Durant la seva estada al CERM s’oferiran visites guiades per a les escoles que ho sol·licitin, sobretot durant la Setmana Ambiental de Manlleu, del 12 al 18 de març.
A la inauguració de l’exposició hi assistiran el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña; el vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement de la mateixa Universitat, Jordi Villà; l’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido; el director del Museu del Ter, Carles Garcia; el director de l’IDECE (Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre), Joan Manuel Martín; i el director de l’Àrea de Territori i Medi Ambient de la Fundació Catalunya-La Pedrera, Miquel Rafa.
El projecte LIFE Migratoebre el coordina i lidera l’IDECE, amb seu a Tortosa, i té com a beneficiaris, a més del CERM, la Fundació Catalunya-La Pedrera, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat i l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA).