El passat dissabte dia 25 de maig, dotze persones van fer ruta pel turó del Clascar (643m), situat al municipi de Malla. Durant la sortida es van mencionar més d’un centenar de plantes, una gran varietat d’espècies aconseguida gràcies a la varietat geomorfològica de la muntanya, incloent diferents orientacions, pendents, substrats, etc., que en conjunt afavoreixen la presència d’una gran diversitat d’hàbitats.
Amb la col·laboració de l’Associació Flora Catalana, els participants van aprendre a diferenciar les famílies de plantes més comunes, com ara les labiades, les compostes, les papilionàcies (lleguminoses) o les orquídies. També es van comentar algunes curiositats, com el cicle vital de l’alfàbrega de ca (Silene latifolia), les propietats de l’herba blava (Polygala calcarea) o les utilitats de la fusta del lledoner (Celtis australis). A continuació trobareu un llistat que recull algunes de les espècies identificades:
- Mill gruà(Lithospermum purpurocaeruleum)
- Alfàbrega de ca(Silene latifolia)
- Herba de Sant Benet(Geum urbanum)
- Curraià blanc(Cephalanthera longifolia)
- Botó d’or(Ranunculus bulbosus)
- Abellera catalana(Ophrys catalaunica)
- Sempreviva(Helichrysum stoechas)
- Herba de la feridura(Sideritis hirsuta)
- Amargot(Urospermum dalechampii)
- Crespinell groc (Sedum acre)
- Calabruixa gran(Muscari comosum)
Aquesta activitat estava emmarcada dins el cicle Descobreix els sistemes naturals a Osona, organitzat pel Grup de Naturalistes d’Osona (GNO-ICHN), el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM-UVic UCC) i el Museu del Ter (Ajuntament de Manlleu)