El passat dissabte dia 4 de maig, més d’una vintena de persones van apropar-se a la bassa del Puig dels Jueus (Vic) per participar a la sortida “Els amfibis i altres habitants de la bassa”. Una jornada centrada en la fauna que habita la bassa, sobretot amfibis i invertebrats aquàtics, però posant atenció també en els ocells i la vegetació acompanyants. L’activitat va permetre comprovar que la bassa, recentment restaurada, ja ha estat colonitzada per un bon nombre de grups d’éssers vius.

La sortida va començar amb una introducció a càrrec de Jordi Boadas, tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vic, que ens va explicar la història de la bassa i alguns detalls de la seva restauració. Seguidament, la Laia Jiménez i en Marc Ordeix, del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis, van explicar la metodologia a seguir per tal de conèixer la qualitat ecològica de l’ecosistema.

En primer lloc, ens vam fixar en la vegetació, en la qual dominaven arbustos com ara l’arç, l’aranyoner o el sanguinyol; envoltats per arbres, sobretot oms, roures i algun salze. A continuació, vam descobrir quins ocells podíem trobar a les proximitats i, entre altres, ens va sorprendre poder observar el rossinyol (Luscinia megarhynchos) i el mastegatatxes (Ficedula hypoleuca).

Finalment, va arribar el torn als protagonistes de l’activitat. Es van observar dues espècies d’amfibis: el gripau comú (Bufo bufo) i el gripau corredor (Bufo calamita). D’aquest últim, se’n van detectar els 3 estadis del cicle vital: ous, capgrossos i adults. També es van identificar els invertebrats aquàtics capturats, entre els quals van aparèixer larves de libèl·lula (Fam. Libellulidae), larves i adults d’escarabat de bassa (Fam. Dytiscidae), barquer petit (Fam. Corixidae) o larves de mosquit (Fam. Culicidae i Chironomidae). Les conclusions del mostreig van  ser d’allò més positives tenint en compte la recent restauració.

Aquesta activitat estava emmarcada dins el cicle Descobreix els sistemes naturals a Osona, organitzat pel Grup de Naturalistes d’Osona (GNO-ICHN), el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM-UVic UCC) i el Museu del Ter (Ajuntament de Manlleu).