El projecte que va rebre més suports en la primera convocatòria d’ajuts a iniciatives per la igualtat de gènere de la UVic va ser la U-Ludoteca, un servei d’atenció als fills i filles del PDI i el PAS de la Universitat pensat per afavorir la conciliació laboral i familiar en períodes de vacances escolars. El servei es va dur a terme l’estiu passat i ara, coincidint amb la proximitat d’un nou Dia de les Dones, ha fet balanç dels resultats obtinguts, tal com estableix l’acord de concessió. Les impulsores de la iniciativa la valoren molt positivament, i afirmen que el servei de ludoteca “ha passat de ser un projecte pilot a una demanda real de servei per part de les persones treballadores”.
El projecte el van impulsar i coordinar Isabel Carrillo, Esther Fatsini i Rosa Guitart, membres del grup de formació Educació i Gènere vinculat al CIFE (Centre d’Innovació i Formació Educativa), al Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere (CEIG) i al grup de Recerca Educativa (GREUV). La U-Ludoteca va obrir les portes entre el 25 de juny i el 12 de juliol i del 2 al 10 de setembre de l’any passat amb un horari de 9.00 a 13.00h, i es va ubicar a la sala polivalent de l’edifici F del Campus Miramarges. Quiràlia: Educació, Cultura i Lleure va ser l’entitat gestora d’aquest espai d’atenció als infants, i va plantejar la iniciativa “des d’una perspectiva de l’ús del temps d’oci mitjançant experiències inclusives, cooperatives i no sexistes”, segons expliquen les impulsores.
Carrillo, Fatsini i Guitart recorden que la iniciativa es va plantejar “amb la finalitat d’afavorir la conciliació familiar i laboral en moments de l’any en què nenes i nens finalitzen l’escola i inicien les vacances d’estiu, mentre les seves famílies mantenen l’activitat a la Universitat”. Totes tres asseguren que “la U-Ludoteca ha donat resposta a una necessitat de conciliació” i que, en fer-ho, “ha contribuït a desenvolupar la dimensió social i comunitària, tant pel que fa als infants participants com a les seves famílies”.
D’acord amb l’enquesta que van omplir els participants, del total de persones usuàries, el 61.1% era PAS i el 38.9% PDI, i totes desitgen que el projecte tingui continuïtat. Les persones enquestades “consideren que es va assolir l’objectiu proposat i manifesten la demanda de crear un servei estable, amb un horari més extens i que abasti més períodes en què les vacances dels infants no coincideixen amb els períodes vacacionals de les famílies”. Pel que fa a les possibles queixes o millores del servei per part dels usuaris, apunten a l’agilització dels processos d’informació i inscripció i a la possible utilització d’altres espais i equipaments més específics de la Universitat com a laboratoris infantils o zona esportiva.
La U-Ludoteca es va finançar amb el fons obtingut pels imports no abonats en nòmina de les persones que es van adherir a la vaga del 8 de març del 2018. Aquesta mes de febrer també s’ha donat a conèixer el projecte guanyador de la segona convocatòria per a la igualtat de gènere, corresponent a la vaga de l’any passat, que s’ha endut La Futbolina, una iniciativa per recollir fons per a l’associació Osona Contra el Càncer.