Entre el 27 de març i el 27 de juny del 2017 la línia d’estudis de diversitat sexual i de gènere del GETLIHC organitza una nova edició del seminari (sub)versions un cicle d’activitats que té com a objectiu compartir mirades i reflexions crítiques sobre alguns dels debats actuals entorn la diversitat sexual i de gènere i les realitats LGTBIQ. El programa compta amb el suport de la Unitat de Divulgació de la UVic-UCC.
El cicle, que tindrà lloc a Barcelona, comptarà amb les següents sessions (que també pots veure al programa https://seminarisubversions.files.wordpress.com/2017/03/programa_cicle.pdf).
Seminari I: “Arxius de Sentiments: la SIDA al Regne Unit c.1987”
Amb Matt Cook (Birkbeck University)
Dilluns 27 de març
Idioma de la sessió: Anglès
A “Arxius de Sentiments: a SIDA al Regne Unit c.1987”, Cook dibuixa el paisatge emocional de Gran Bretanya durant un punt clau de la història de la SIDA. Basant-se principalment en els sorprenents testimonis d’uns 600 homes i dones majoritàriament heterosexuals, Cook explora les emocions que van sentir durant l’epidèmia, com vivien i es relacionaven amb la premsa i la política, com aquestes donaven forma a les seves vides quotidianes i com això determinava les vides d’aquelles persones més directament afectades per la creixent crisi. Cook argumenta que els ‘arxius de sentiments’ són fonamentals per a comprendre les interseccions de la vida íntima i la social, la passada i la present. Matt Cook és Professor d’Història Moderna a la of London. És l’autor i editor de numerosos llibres, que inclouen London and the Culture of Homosexuality (2003) i Queer Domesticities (2014), i és actualment l’Investigador Principal al projecte de recerca d’AHRC ‘Sexualities and Localities’ (o ‘Queer Beyond London’).
Seminari II: “Cabell acrílic, cuir i tacó: treball, interseccionalitat i estilistes trans a Colòmbia”
Amb Ange La Furcia (École des Hautes Études en Sciences Sociales)
Dilluns 3 d’abril
Idioma de la sessió: Castellà
Davant del desenvolupament d’un capitalisme emocional i
contemporani, en el que creix la industria de la imatge corporal i l’aparença, ens donem cita en un saló de bellesa. Més enllà del mite de “la mà embellidora gai” ens preguntarem com les dones trans a Colòmbia lluiten contra un fantasma: “ser puta o perruquera”. De quina forma les habilitats emocionals, corporals i estètiques construeixen les estratègies de resistència? Què pot dir la interseccionalitat davant la cruïlla de les nostres identitats? Què aporta la crítica feminista a la sociologia del treball per comprendre d’on hem vingut a interessar-nos per tenir maquillatge i el pentinat fins el cor? La presentació es proposa crear un efecte confortable com el d’un bon tall de cabell o un intrèpid canvi de look, entenen aquest anglicisme com a “mirada”.
Seminari III: “Explorant els discursos d’homonacionalisme a Catalunya”
Amb Núria Sadurní (Universitat de Girona)
Dijous 20 d’abril
Idioma de la sessió: Català
L’homo-nacionalisme és un marc conceptual que permet comprendre com les polítiques LGTB han estat instrumentalitzades en la construcció d’una diferenciació geopolítica de caràcter colonial. Sota aquest marc, podem analitzar Catalunya com un territori amb un discurs de progrés que s’alinea amb discursos de progrés homonacionalistes europeus. D’altra banda, ens permet desgranar elements homonacionalistes dels discursos independentistes hegemònics que s’estan movent en el moment actual. A partir de l’anàlisi del discurs realitzat a notícies periodístiques i els seus comentaris a la xarxa social Facebook es presentarà una exploració dels discursos homonacionalistes a Catalunya amb l’interès de debatre sobre la pròpia anàlisi realitzada.
Seminari IV: “El meu fill el que té és eufòria de gènere. La gestació d’una tesis doctoral sobre las narratives de la diversitat de gènere en la infància”
Amb Noemí Parra (Universidad de Las Palmes de Gran Canaria)
Dilluns 24 d’abril
Idioma de la sessió: Castellà
La infància trans* és un assumpte emergent a l’Estat espanyol. Estem intentant aprendre una experiència social que encara es troba en procés de configuració, cosa que entranya algunes dificultats. En particular ens interessa la narrativa a través de la que es construeix la infància trans*. Per arribar a ella volem conèixer quina és la seva genealogia i quins són els seus marcs interpretatius, ja que des de la nostra perspectiva teòrica entenem que els subjectes s’ubiquen i tracten d’entendre’s en funció de les categories existents en un determinat moment històric i aquestes influeixen en el seu procés de subjetivació de gènere. La nostra exposició constarà de tres parts: la primera abordarà els motius d’aquesta investigació i el seu plantejament general, la segona es centrarà en la presentació d’una entrevista biogràfica-narrativa a una adolescent trans*, que la seva premissa epistemològica és la focalització en l’experiència com terreny on conflueixen la subjectivitat i la seva interacció amb el sistema de relacions socials i contexts socials; i la tercera reflexionarà sobre els debats interns i reptes. Unes reflexions provisionals a través d’un apropament situat, incomplert i en desenvolupament.
Seminari V: “Gatets i ‘Selfies’-Trans: Qüestió de Sobirania”
Amb Eliza Steinbock (Leiden University)
Dijous 4 de maig
Idioma de la sessió: Anglès
Aquesta xerrada explora el cas de la ubiqüitat dels gats al Web 2.0 i, alhora, l’extremadament alta freqüència de circulació d’ autoretrats compartits de manera digital, comunament coneguts com a selfies. Steinbock investiga l’eficàcia de persones trans i two-spirits a l’hora de compartir selfies, com en el cas de l’artista Kiley May, així com les campanyes amb hashtags trans-cèntrics. Aquests exemples demostren com la trans-animalitat en el món digital pot oferir formes de subjectivitat sobiranes i aconseguir respostes que localitzen altres punts de vista trans. A més a més, Steinbock intentarà explicar perquè tants tipus d’imatges tendres (cute) es comparteixen en els íntims superpúblics de les comunitats trans online. Basant-se en textos clàssics d’estudis filosòfics sobre els gats, com per exemple els de Jacques Derrida, el concepte de “l’inapropiat altre” i teories contemporànies sobre la tendresa, Steinbock proposa que l’estètica “cute” proporciona un escut sentimental, pot contrarrestar la indiferència sexual i alhora activar formes de resiliència decisives per la supervivència en cultures (mediàtiques) que esborren l’existència de persones trans de color.
El cicle acabarà amb una conferència final a càrrec d’Anne Fausto-Sterling 27 de juny a les 18h.