Els Premis Francesca Bartrina, finançats per l’Institut Català de les Dones (ICD), tenen una dotació econòmica de 1.000 euros per al millor treball de fi de grau (TFG) i de 2.000 euros per a la millor tesi doctoral. En la modalitat de millor tesi, el jurat ha atorgat el premi a Christel Keller Garganté, autora de “Cuidar en común. Los proyectos comunitarios en la democratización del cuidado”, dirigida per Sandra Ezquerra Samper. També s’ha concedit un accèssit a Marcela Schenk per la tesi “La reconfiguración del modelo de atención hacia las personas trans: análisis de la política sanitaria en Uruguay (2014-2021)”, dirigida per Gerard Coll-Planas. En aquesta categoria, el jurat estava format per Marta Otero Viñas (UVic-UCC), Alba Garcia Sánchez (ICD), Margot Pujal Llombart (UAB) i Antoni Tort Bardolet (UVic-UCC).
Premi al millor TFG 2024
Pel que fa a la modalitat de millor TFG, el premi ha estat per a Martina Barahona Adelantado, amb el treball “¿Cuántas veces has salido del armario? Yo ya no puedo salir de más armarios. Una deconstrucció de les identitats bolleres a través dels objectes quotidians”, elaborat a BAU, Centre Universitari d’Arts i Disseny de Barcelona. L’accèssit, per la seva banda, ha reconegut el treball col·laboratiu de Sharnpal Kaur Purewal Purewal, Chaimae Bourkrah Guaou i Iris Tarrés Doblas, amb “La pink tax: un estudi comparatiu de productes”, fet al grau en Màrqueting i Comunicació Empresarial de la UVic-UCC. El jurat d’aquesta modalitat ha estat integrat per Montse Martin (UVic-UCC), Ester Colillas (UManresa), Maria Forga (UVic-UCC) i Alba Garcia (ICD).
Els Premis Francesca Bartrina són una eina per donar visibilitat a treballs acadèmics que aborden problemàtiques de gènere des de perspectives innovadores i transformadores. Aquestes recerques de final de grau s’afegeixen a l’històric de treballs guardonats en els últims vuit anys, que han destacat per la seva originalitat i impacte. Alguns exemples de les últimes edicions són: “La Maleta Pedagògica com a eina d’aprenentatge per a l’educació menstrual. Experiència en una Escola”, de Martina Fabregó Caralt (UVic-UCC, 2023); “L’imperialisme amb perspectiva de gènere en els llibres de text: anàlisi i proposta didàctica”, de Rosa Milian Costa i Paula Hernández Carceller (UPF, 2022), o “Traçant la línia. Sobre la recerca identitària i l’expressió de la sexualitat a través de l’autorepresentació en el còmic d’autoria femenina”, d’Alèxia Ribera (UdG, 2021).
Aquestes propostes exemplifiquen la diversitat i la rellevància dels estudis de gènere en diferents àmbits, des de l’educació i l’anàlisi cultural fins a la identitat i l’expressió artística. La cerimònia de lliurament dels premis tindrà lloc el març de 2025, en un acte que no només celebrarà l’excel·lència acadèmica, sinó que també recordarà la figura de Francesca Bartrina, pionera en els estudis feministes i inspiració per a noves generacions.