Mar Binimelis és doctora en Comunicació per la Universitat Rovira i Virgili. Va venir a la UVic el curs 2005-2006 com a professora associada a la Facultat d’Empresa i Comunicació (FEC), on ha estat professora del màster internuniversitari en Dones, Gènere i Ciutadania, membre del grup TRACTE, investigadora del Centre d’Estudis Interdisciplinaris del Gènere i delegada del Comitè d’Ètica de Recerca de la UVic-UCC. Les seves línies de recerca són el gènere i els mitjans de comunicació, la interseccionalitat, la comunicació i les discriminacions. És editora dels llibres Entrevistas con creadoras del cine español contemporáneo. Millones de cosas por hacer (amb A. Scholz, M. Álvarez i E. Ortega Oroz, Peter Lang, 2021) i Espectáculo de frontera y contranarrativas audiovisuales. Estudios de caso sobre la (auto)representación de personas migrantes en los dos lados del Atlántico (amb A. Varela, Peter Lang, 2021). Ha estat investigadora visitant al Vassar College (Nova York), a la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM), a la Universidad Autónoma de la Ciudad de México (UACM), a la Humboldt-Universität de Berlín i a la Universidad Carlos III de Madrid. Des d’aquest curs és la nova directora de la Unitat d’Igualtat de la UVic, en substitució d’Anna Pérez-Quintana.
Quina és la feina de la directora de la Unitat d’Igualtat de la UVic-UCC?
La Unitat ha de procurar que la perspectiva de gènere es vagi introduint en la docència, la recerca i els processos de gestió i administració. Per fer-ho, cal plantejar activitats de sensibilització sobre qüestions de gènere i formacions adreçades als diversos grups de la comunitat universitària, i impulsar projectes de recerca. A més, és necessari procurar que es vagin implementant polítiques universitàries que tinguin en compte la perspectiva de gènere. Evidentment, aquestes tasques impliquen les diverses àrees que conformen la universitat que també tenen la responsabilitat d’anar fent que la igualtat de gènere sigui una realitat al costat de la Unitat. Així està establert al II Pla d’igualtat, que és el que està en funcionament ara mateix. D’altra banda, la Unitat d’Igualtat recull i acompanya en els casos que, eventualment, puguin aparèixer d’assetjament per motius de sexe o gènere a la universitat fins que aquests es deriven a altres serveis o es canalitzen de la forma que es consideri en cada situació.
Notícia original extreta de: https://apunt.uvic.cat/te-la-paraula/mar-binimelis-a-lentorn-universitari-hi-ha-relacions-de-poder-sofisticades-i