Lina Galvez a Uvic-UCC.

 

Organitzat per la Facultat d’Empresa i Comunicació (FEC), divendres passat va tenir lloc el primer dels actes del #8M2024 de la UVic-UCC. Es tractava de la conferència “Transacciones Justas. ¿También para las mujeres?”, sobre l’efecte de l’actual doble transició (digital i verda) sobre les dones, que va anar a càrrec de Lina Gálvez, eurodiputada i catedràtica d’Història Econòmica a la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla. L’experta va assenyalar per què és tan important tenir en compte la perspectiva de gènere en el disseny de les polítiques que han de preparar Europa per fer front a l’inevitable canvi de paradigma social i econòmic.

Una aposta per l’economia verda i digital

Gálvez va explicar que en els darrers deu anys, la transformació del món ha pres un ritme vertiginós que afectarà totes les persones del planeta en tots els àmbits de la seva vida. Va indicar, també, d’una banda, que el ràpid escalfament de la temperatura global ha fet prendre consciència de la importància de trobar alternatives energètiques sostenibles i respectuoses amb el medi ambient; i de l’altra, que els enormes avenços en tecnologia digital tracen el camí a seguir per a l’evolució futura de les empreses. En aquest sentit, va afirmar que “la transformació econòmica ja està succeint. No és una opció i no podem escollir si la fem o no, sinó que ja és una realitat”.

Va continuar dient que per donar resposta a aquests reptes, la Unió Europea prioritza la descarbonització de l’energia als seus  territoris i la digitalització de les empreses en el pressupost del sexenni actual (2021-2027) a les quals dedicarà el 36 % i almenys un 20 %, respectivament.

Europa, un conjunt de territoris heterogenis i desiguals

Europa, però, no és un territori homogeni, va assenyalar l’eurodiputada, que va continuar dient que existeixen múltiples casuístiques i velocitats de desenvolupament que afegeixen complexitat a l’entesa i aplicació de polítiques justes per a cada regió. Un exemple d’actualitat, va dir Gálvez, és el comportament del clima en els diferents territoris dels estats membres: “Mentre que a Suècia o a la costa atlàntica francesa gaudeixen ara d’un clima més suau, als territoris del sud, a Catalunya, en ple mes de febrer, es comença a patir per la manca d’aigua”.

Europa al món

En relació amb la situació d’Europa al món, la catedràtica també va esmentar la pèrdua de pes econòmic d’Europa davant la batalla comercial entre els Estats Units i la Xina, la qual cosa la porta a ser poc autònoma per a dur a terme uns canvis molt profunds que requeriran, com va dir, “la necessitat d’inversió de molts diners públics i la regulació de polítiques fiscals que tinguin en compte impactes desiguals en el territori”.

Totes dues transicions necessitaran molta innovació i molta tecnologia, va indicar l’eurodiputada, que va afegir que “es poden complementar si es fan bé, tot i que també són molt intensives i causaran costos importants en els canvis d’ecosistemes de negocis de diferents regions”.

Com afectarà les dones?

Si bé la doble transició té múltiples variables i complexitats, la perspectiva de gènere és clau per no deixar enrere les dones, una vegada més, va assenyalar la catedràtica, que també va destacar la importància d’incentivar l’accés de la població femenina als sectors STEM (actualment, conformat per només un 19 % de dones). Gálvez va indicar que “avui en dia, les dones tenen molta més percepció de la sostenibilitat, però segueixen sent molt menys presents en els sectors tecnificats, en què es preveu fer una gran inversió de diners públics en un futur pròxim”. Segons ella, a aquestes mesures, a més, també caldria afegir-hi la dignificació de les cures, així com incentivar els nens i els homes a encaminar-se professionalment en aquest sector: “Fins que no es dignifiquin les cures, no arribarem a una igualtat real”, va comentar.

Finament, va concloure que és necessari preveure ara l’afectació real de l’accés i el progrés de les dones en l’economia per tal de dissenyar estructures polítiques, però també eines i pressupostos que tinguin en compte i sostinguin la dimensió de gènere en les transicions digital i verda que prepara la Unió Europea.

Lina Gálvez (Sevilla, 1969) és eurodiputada des del juliol de 2019 de la Delegació Socialista Espanyola (PSOE) a l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates (S&D). És doctora per l’Institut Universitari Europeu a Florència (IUE) i catedràtica d’Història i Institucions Econòmiques del Departament d’Economia de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla. Es defineix com a científica social i feminista, compromesa amb la justícia social, la igualtat de gènere i l’equilibri territorial d’Europa.