La criptogínia és un neologisme que procedeix de la fusió de dos lexemes grecs, crypto (amagar) i gyné (dona), i fa referència a l’ocultació sistemàtica de referents femenins al llarg de la història. Es tracta d’un terme nou que posa nom a un fenomen que perdura des de fa segles, però del qual es parla poc. Per trencar aquest silenci, divendres passat, 16 de febrer, va tenir lloc el Primer Simposi Internacional Sobre Criptogínia: Fonts i Metodologies, a la UVic-UCC. La trobada, que es va desenvolupar en format híbrid, estava organitzada pel grup de recerca GETLIHC (UVic-UCC), el LICMES (UOC) i el laboratori ReSO (Université Paul Valéry Montpellier III), amb el suport de l’AGAUR.
La ponència inaugural va anar a càrrec Begonya Pozo (Universitat de València), inventora del terme criptogínia, una paraula que va utilitzar per primera vegada l’any 2020 i que ja s’ha inclòs en alguns diccionaris. A més a més d’ella, al simposi també van participar-hi investigadores de diverses universitats, que van donar a conèixer diferents recerques, des de l’època medieval fins a l’època contemporània, i van compartir estratègies d’investigació. S’hi van tractar qüestions diverses, des de la dificultat per atribuir l’autoria a l’època medieval fins al buidatge i l’anàlisi de la correspondència femenina dels segles XVIII i XIX, passant per qüestions com ara les diverses fonts a les quals es pot recórrer per dur a terme una biografia, una tasca encara més complexa quan la biografiada és una dona.
La UVic fa molt de temps que s’interessa per les qüestions de gènere i el grup GETLIHC es dedica a la recuperació de noms en femení des de l’any 1999. Alguns dels seus projectes més destacats són els llibres col·lectius Catalanes del IX al XIX (Carme Sanmartí, Montserrat Sanmartí, ed.), Catalanes del XX (Pilar Godayol, ed.), les entrevistes enregistrades “Converses amb catalanes d’avui”, amb el llibre publicat amb el mateix títol (Pilar Godayol, ed.), el llibre de correspondència femenina Dins del tinter (Carme Sanmartí, Montserrat Sanmartí i Caterina Riba) i les exposicions itinerants (“Poetes”, “Il·lustradores”, “Esportistes”, “Dissenyadores”, etc.), acompanyades amb un catàleg.
Cal recordar que el Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere (CEIG) de la UVic-UCC aglutina tots els grups de recerca de la Universitat que incorporen la perspectiva de gènere en alguna de les seves línies. A més a més, una de les col·leccions d’Eumo Editorial, “Capsa de Pandora”, està dedicada a l’assaig feminista.