“Jo hagués matat per haver tingut algú amb qui parlar amb sinceritat quan era jove” Fathia Benhammou.
El passat 24 de maig Camins va compartir un espai de reflexió i debat amb Fathia Benhammou, de la Fundació Jaume Bofill. La sessió va girar en torn a entendre què implica ser una noia d’origen marroquí, quins obstacles i possibilitats comporta.
En aquest sentit, Benhammou va explicar que hi ha factors importants que influeixen en les realitats d’algunes joves d’origen marroquí. La trajectòria migratòria és un d’aquests factors , ja que els motius que porten a una persona a abandonar un lloc per anar a viure a un altre ajuden a entendre el desenvolupament d’aquesta persona dins d’un nou context pel que fa a aspectes com el nivell econòmic, l’educatiu o la capacitat d’adaptació al nou destí. Un altre factor a destacar és la construcció del gènere tant en origen com en destí.
Benhammou es refereix a la cultura marroquina com una cultura sociocèntrica, on el pes de la comunitat és molt important i on la religió és el vincle que “uneix” la comunitat. La comunitat dona suport però també juga un paper en el control social, molt especialment de les noies.
Durant la sessió, Benhammou es va referir a les mares com a guardianes de les tradicions. D’elles s’espera que cuidin, guiïn i aconsellin, un rol que comporta pressió, responsabilitat i por a no arribar a fer bé el seu rol.
Fathia Benhammou des del 1998 treballa a la Fundació Jaume Bofill. A nivell de formació, és mestra especialitzada en educació infantil i màster en exclusió social, diversitat cultural i, intervenció socioeducativa. Benhammou te una àmplia experiència en el treball social i educatiu amb adolescents provinents de famílies que han realitzat un procés migratori, així com en el disseny i gestió de projectes d’intervenció amb joves en situació de risc.