La Unitat de Divulgació Científica, el Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere (CEIG) i la Unitat d’Igualtat de la UVic-UCC han elaborat una guia per introduir la perspectiva de gènere en els projectes de recerca de la UVic-UCC. L’objectiu principal de la guia és fer unes pinzellades generals sobre com evitar el biaix androcèntric en la ciència i donar algunes recomanacions sobre aspectes a tenir en compte a l’hora de redactar projectes científics i tecnològics amb mirada de gènere.

La incorporació de la perspectiva de gènere al contingut dels projectes de recerca és una de les prioritats que marca l’European Research Area (ERA) i un dels reptes actuals dels equips de recerca, especialment dels àmbits de ciències i tecnologia (STEM): la recerca (treballi o no directament amb persones) no pot ser cega a les variables sexe/gènere i és un dels aspectes que es valora en l’avaluació en la majoria de convocatòries competitives.

La guia, adreçada a tota la comunitat universitària –personal docent i investigador (PDI), personal d’administració i serveis (PAS) vinculats a projectes de recerca i alumnes de doctorat, màster i grau–, es complementa amb la formació online “Aprofundint en la incorporació de la perspectiva de gènere a la recerca i la seva divulgació científica”. L’activitat, que tractarà els continguts en cinc sessions separades, es podrà recuperar properament al canal de Youtube d’UDivulga o del CEIG.

Aquesta guia té el seu origen en el taller col·laboratiu “La incorporació de la perspectiva de gènere a projectes de recerca i divulgació sobre covid-19“ que va impartir Maribel Ponferrada, doctora en Antropologia Social, el 26 de novembre de 2020. L’objectiu del taller, organitzat conjuntament per la Unitat de Divulgació Científica, el CEIG i la Unitat d’Igualtat de la UVic-UCC, va ser donar recursos i impulsar la incorporació de la perspectiva de gènere en projectes de ciència i tecnologia.

La guia i la formació formen part del programa UDivulga. Ciència i Societat, programa que compta amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) – Ministerio de Ciencia e Innovación.