opció 4.1Aquest curs iniciem els Tallers de Tesis en gènere, en el marc dels dijous doctorials que organitza l’Escola de Doctorat. L’objectiu dels tallers és generar espai perquè el procés (sovint massa) solitari d’elaborar una tesi sigui una oportunitat de diàleg, de debat i d’intercanvi que vagi més enllà de l’àmbit acadèmic. Les tesis que s’estan realitzant tenen una clara incidència més enllà de la Universitat, i per això creiem que és molt positiu que aquests tallers siguin oberts a les persones que des de l’activisme, la seva experiència personal o la seva inquietud intel·lectual tenen ganes de dialogar amb les persones que estan fent tesis.

El primer taller serà el 5 de març a les 17h (aula T118 EPS, Vic) i tindrà com a fil conductor el tema de les Maternitats. Constarà de la presentació de dos projectes de tesi que comencen i un que ja es troba en la recta final:

  • Impacte del colonialisme i la posterior Cooperació Internacional en els costums de les llevadores tradicionals de l’ètnia fang de Guinea Equatorial, relacionats amb l’embaràs, el part i el postpart, de Rosa Navarro.     
  • Micropolítiques de les pràctiques de producció de cura entorn a la maternitat, de Marta Benet.
  • La maternidad en la creación plástica femenina. El caso de Ana Álvarez-Errecalde. Un estudio narrativo a propósito de la elaboración de un discurso expositivo y su materialización, d’Ana Palomo.

El segon se celebrarà el 19 de març, a les 17h, a l’Espai UVic de Barcelona. Tindrà com a eix el Moviment LGTB i comptarà amb la presentació de dos projectes:

  • Emergència i evolució de les reivindicacions de drets de les famílies lesbianes i gais. El cas de l’Associació de Famílies Lesbianes i Gais (FLG), d’Elisabet Vendrell.
  • De la revolució sexual a l’homonormativitat. Una aproximació històrica a les identitats i polítiques gais, lèsbiques i trans del País Valencià (1970-2005), de Pau López.

El tercer taller serà el 26 de març a les 17h i també tindrà lloc a l’Espai UVic de Barcelona. El tema  de la Transsexualitat és el que enllaçarà els projectes presentats, en aquest cas, un treball de final de màster i una tesi, respectivament:

  • La vivència de la sexualitat de les persones joves trans, d’Eva Vázquez.
  • TRANSitions: Representation and Discursive Formation of Transsexuality in the Spanish Media since the 1970s.

Finalment, el quart i darrer taller del curs serà el 21 de maig a les 17h, a la Sala de reunions de la Masia de la Torre dels Frares (a Vic) i englobarà projectes de tesis d’Humanitats amb perspectiva de gènere:

  • Gestió del patrimoni literari català des d’una perspectiva de gènere, de Mireia Munmany.        

El teatre d’Hélène Cixous en català. Una proposta de mètode traductològic en femení, d’Àngela Albarracín.