El Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere de la Universitat de Vic participarà en el projecte d’investigació PONDERFUL, com a responsables de la transversalitat de gènere en el contingut i les accions que es desenvoluparan alllarg del cicle de vida del projecte. PONDERFUL, dirigit per la professora Sandra Brucet i amb la coordinació de la dra. Mireia Bartrons del Grup de Recerca d’Ecologia Aquàtica de la UVic-UCC, pretén desenvolupar mètodes per maximitzar l’ús dels estanys en l’adequació i mitigació del canvi climàtic.

El projecte, finançat per la convocatòria Horizon 2020, s’inicia aquest mes de desembre 2020 i té una durada de 4 anys. L’aposta per l’equitat i transversalitat de gènere fan de PONDERFUL una experiència de col·laboració i incorporació d’una mirada interdisciplinària entre diferents equips de la UVic-UCC.


EL PROJECTE

La Comissió Europea ha concedit una subvenció Horizon 2020 de 6,9 ​​milions d’euros a un consorci dirigit pel Grup de Recerca d’Ecologia Aquàtica de la Universitat de Vic per millorar la comprensió de les maneres en què els estanys, com a solució basada en la natura (NBS), poden ajudar a la societat a mitigar i adaptar-se al canvi climàtic, protegir la biodiversitat i oferir serveis ecosistèmics.

El projecte té cinc components principals:

  • Desenvolupar un enfocament estratègic per a la interacció amb els grups d’interès, per garantir que siguin capaços d’implementar eficaçment els beneficis dels estanys com a solucions basades en la natura
  • Generar nous conjunts de dades de serveis de biodiversitat i ecosistemes, per establir millor la relació entre la biodiversitat de les basses i la prestació de serveis ecosistèmics
  • Establir models que permetin provar i optimitzar escenaris pràctics per a l’ús d’estanys i solucions basades en la natura
  • Crear un conjunt de llocs de demostració a tot Europa que mostrin als professionals i als responsables polítics com els estanys poden ajudar a mitigar i adaptar-se als efectes del canvi climàtic
  • Assegurar que els resultats del projecte siguin àmpliament coneguts per les polítiques, els professionals i altres parts interessades.

PONDERFUL reuneix investigadors experimentats de nou estats europeus i de Turquia i Uruguai. La Universitat de Vic està molt satisfeta de ser un dels 18 socis del projecte que treballen junts per oferir aquest important i innovador projecte.

L’equip complet del projecte està format per: la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya; GB Leibniz-Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries; Katholieke Universiteit Leuven; Haute Ecole Specialisée de Suisse Occidentale; Universitat de Girona; Ecologic Institute, Berlin; University College London; Middle East Technical University; CIIMAR – Centro Interdisciplinar de Investigação Marinha e Ambiental; Aarhus Universitet; Uppsala Universitet; Bangor University; Technische Universitaet Muenchen; Institut Superieur d’agriculture Rhone Alpes I.S.A.R.A; Freshwater Habitats Trust; Universidad de la Republica, Uruguay; Randbee Consultants and Amphi International.