Aquest diumenge dia 8 de març i coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, s’ha donat per finalitzada la “Setmana lila a la #bibliouvic” amb el llibre ‘Buixes, caça de bruixes i dones’ de Silvia Federici. Promoguda per la Biblioteca de la Universitat de Vic, aquesta iniciativa pretén fomentar i dinamitzar la lectura i la participació creant espais per manifestar aquest caràcter feminista i reivindicatiu. Durant la setmana del 2 al 8 de març s’ha publicat, cada dia, una recomanació lectora sobre feminisme i perspectiva de gènere a través de les xarxes socials.

La última recomanació de la setmana ha estat la investigació històrica de Silvia Federici amb el llibre “Bruixes, caça de bruixes i dones”. Aquest llibre, mostra els orígens del món en què vivim, on la inferiorització de les dones provocada per una construcció social i ideològica de les bruixes porta, encara ara, a les violències capitalistes, patriarcals i racistes de milers de cossos de dones d’Europa, Àfrica, Àsia i Amèrica. 

Les altres recomanacions de la setmana han estat:

  • Sempre han parlat per nosaltres de Najat El Hachmi, un assaig d’opinió sobre el feminisme i la identitat on l’autora denuncia les múltiples trampes i formes de discriminació que pateixen les dones. 
  • ¿Quién le hacía la cena a Adam Smith?” de Katerine Marçal. Una crítica sobre la teoría econòmica feminista que posa en valor la invisibilitat de les dones en vers el treball “productiu” del sexe masculí.
  • Muñecas vivientes. El regreso del sexismo” de Natasha Walter. Llibre polèmic i d’actualitat on l’autora denuncia els excessos de la TV sensacionalista, l’obsessió amb el cos, la “sexualització” de la infància i el que l’autora denomina “el nou sexisme”
  • Dones, educació i treball” de Leonor Serrano. Volum de textos que evidencien l’interès de l’autora per l’educació social, la formació d’adults, la coeducació i la cooperació sempre vist des de la perspectiva centrada en les dones i la lluita per la igualtat.
  • Dibuixant el gènere” de Gerard Coll-Planas. All llarg del llibre se’ns presenten les pressions, les violències i els discursos que estableixen les normes del gènere i que expliquen les diferències i desigualtats entre dones i homes així com l’exclusió de les persones trans, intersex, gais, lesbianes i bisexuals. 
  • El vermell mola” de Lucia Zamolo. Fronterer entre un llibre, un diari, una novel·la gràfica i un manual d’autoajuda, l’autora ens convida a reflexionar i a combatre les creences errònies del per què la menstruació és un tabú.