El projecte d’Inserció laboral de persones amb problemes de malaltia mental: Peer to Peer (agents de suport) ha format, acreditat i contractat a persones amb malaltia mental, incorporant-les com a agents de suport en els equips de salut mental. Es basa en la filosofia del Recovery, que parteix de les fortaleses dels participants.
S’ha desenvolupat amb Althaia (IP Dra. Gemma Prat, Ivan Cano, Ruth Vilanova), Osonament (Ruben del Rio) i la UVic-UCC (Salvador Simó, Maria Kapanadze). Ha estat finançat per l’Obra Social de La Caixa via la convocatòria nacional d’Inserció Sociolaboral.
Ara pots a`puntar-te a la nostra formarció Curs d’expert de suport entre iguals
Direcció: Dra. Gemma Prat
Directora Adjunta de la Cátedra de Salud Mental. Directora de Rehabilitación y PSI y Hogares con Apoyo de Salud Mental – Fundación Althaia. Dra. en Psicología.
Què fem?
Educar. Inserir. Inspirar.
E-GSD es basa en l’educació de joves preparant-los per a l’ Economia 4.0 (impressió 3D industrial plàstica i ceràmica, realitat virtual, IA…) i l’ Economia Verda (reciclatge) per facilitar-ne la inserció al mercat laboral.
Combatre el canvi climàtic i l’atur juvenil, alhora que en promovem el benestar i la sostenibilitat.
Qui som?
E- GreenSocial Design és un projecte d’emprenedoria social que té com a missió generar benestar i ocupació de qualitat per als joves fomentant una societat més inclusiva, saludable i sostenible .
La nostra visió és:
– Abordar l’ atur juvenil inserint-los en el marc d’una economia 4.0. (4a Revolució Industrial) .
– Millorar el benestar (emocional/mental).
– Combatre el canvi climàtic des de l’ economia verda.
– Apropar les noves tecnologies a la societat.
Els nostres valors són:
– Benestar
– Igualtat – justícia social
– Sostenibilitat
– Innovació
– Ciutadania global
– Esperança
El 4 d’octubre va tenir lloc la jornada internacional Atenció a les Comunitats de Refugiats des de Fisioteràpia i Teràpia Ocupacional: Experiència d’un Projecte Educatiu Interprofessional. Aquesta trobada és la que clou el projecte “Persons with Refugee Experience Educational Project Interprofessional (PREP-IP)”, desenvolupat des de 2021 i en què ha participat la UVic-UCC.
El projecte “PREP-IP” ha permès elaborar un marc de referència per a professionals dels àmbits de la salut i social que treballen amb refugiats. Aquest document s’acompanya d’una revisió sistemàtica de com introduir en l’educació universitària cursos breus basats en microcredencials. Igualment, s’hi han recollit bones praxis en l’àmbit internacional. A més a més, arran del projecte, també s’han creat un Open Book, que es podrà descarregar en format digital de manera gratuïta, i un estudi de cas que reflexiona sobre el mateix procés educatiu del projecte international i interprofessional, disponibles la primavera de 2025.
El projecte també ha generat una formació en línia de deu setmanes, desenvolupada en dues edicions, una a l’abril-maig i l’altra a l’octubre-novembre de 2024. Cada formació es dividia en cinc mòduls: migracions globals, experiències de refugiats en un nou context sanitari i social, navegant pels sistemes de salut i la pràctica transformadora mitjançant la col·laboració interprofessional i intersectorial, la diversitat en la societat i l’atenció sanitària. L’últim mòdul, que anava a càrrec de la UVic-UCC, parlava sobre determinants socials i laborals de la salut mental. Es preveu tornar a obrir el curs, que ja ha format prop de 300 participants de tot Europa.
La degana del Col·legi Oficial de Terapeutes Ocupacionals de Catalunya (COTOC), Carme Olivera, juntament amb el vicedegà de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar (FCSB), Eduard Minobes, van ser els encarregats d’inaugurar la jornada. També van inaugurar les ponències, els coordinadors dels graus en Fisioteràpia i Teràpia Ocupacional, Mirari Ochandorena i Josan Merchan, respectivament. La conferència destacada, la va pronunciar Theo Bogeas, de Solidarity Now-Grècia, amb una àmplia experiència en el treball amb comunitats de refugiats. La cloenda va anar a càrrec de Michel Landry, membre del projecte i president de la Federació Mundial de Fisioteràpia.
Per part de la UVic-UCC en el projecte “PREP-IP” hi va participar Salvador Simó, investigador principal del projecte i membre del grup de recerca en Innovació en Salut Mental i Benestar Social (ISaMBeS); Daniel Jiménz, investigador d’ISaMBes, i investigadors del grup de recerca Methodology, Methods, Models and Outcomes of Health and Social Sciences (M3O), Josan Merchan, Mirari Ochandorena, Ricard Castro i Montse Romero. El consorci europeu del projecte, l’integraven les universitats de Center for Migration Health de Turquia, el Trinity College Dublin d’Irlanda, la Western Norway University of Applied Sciences de Noruega i la HAWK University of Applied Sciences and Arts d’Alemanya.
Més informació: Dr. Salvador Simó
BioARTCafé és un projecte d’emprenedoria social. La seva finalitat és la inserció laboral de persones amb malaltia mental i combatre l’estigma que se cern sobre les malalties mentals. S’ha materialitzat en la creació d’un cafè basat en una cultura de productes ecològics produïts en l’hort del centre i en un consum quilòmetre 0 (Bio), sent un cafè literari que organitza esdeveniments artístics per a la comunitat (Art).
És un projecte d’Osonament i UVic-UCC (Salvador Simó). El projecte ha estat finançat inicialment per l’Obra Social de la Caixa a través de la Convocatòria Competitiva d’Inserció Sociolaboral.
Més informació: Mercè Generó
En aquesta línia estem desenvolupant projectes de recerca-acció amb persones amb malaltia d’Alzheimer i amb malaltia mental. Tenim l’honor de treballar amb institucions de gran prestigi inter/nacional, com:
- El Museu Thyssen Bornemisza, Madrid, Espanya.
- El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona CCCB, Barcelona.
- Auditori Nacional de Catalunya, Barcelona.
- La Fundació Serralves, Porto, Portugal.
- Winnipeg Art Gallery, Manitoba, el Canadà.
- Museu de Belles arts, La Corunya, Espanya.
Més informació: Salvador Simó
“Parelles Artístiques, experiències creatives per la salut mental” és un projecte que es realitza des de l’any 2006 a Osonament, i que posteriorment s’han afegit diferents serveis de salut mental de Catalunya.
Consisteix en la creació i la posterior exposició d’unes obres realitzades per parelles formades per dos artistes, un dels quals està vinculat a recursos de salut mental.
El procés creatiu i personal que viuen els integrants de cada parella, a través d’una relació horitzontal, té un paper fonamental en aquest projecte, per sobre del resultat final de les obres, encara que aquestes també es valoren a través del catàleg, de les exposicions itinerants que s’organitzen, i de la seva venda final.
Més informació: www.parellesartistiques.cat
Persona de contacte: Neus Vila nvila@osonament.cat
Projecte d’inserció soci-laboral de joves amb problemes d’exclusió social. Es basa en una capacitació dels joves com a mecànics d’embarcacions nàutiques i monitors de vela.
Projecte en partenariat amb la Federació Catalana de Vela i amb CARES. Sobre aquest projecte desenvolupem un recerca mixta.
Contacte: Salvador Simó
InterAct – Interdisciplinary Cooperation inPsychosocial Interventions és un projecte finançat per la Unió Europea la finalitat de la qual és la creació donar la millor atenció psicosocial a les comunitats de refugiats i migrants, des d’una cooperació interdisciplinària. El projecte té una dimensió de recerca.
Projectes en partenariat amb UVic-UCC, Karolisnla Institutet, Hogeschool Berlin, NationalUniversity of Athens, HCI Productions.
Contacte: Salvador Simó
L’objectiu general és conèixer el malestar subjectiu en homes adults madurs (etapa vital dels 50-65 anys, aprox.) que han patit un problema de salut inesperat que els comporta una pèrdua d’autonomia funcional permanent, atesos en centres d’atenció intermèdia i primària.
Està en procés de disseny amb Hospital San Andreu de Manresa (Elisabeth Hernández) i la UVic-UCC (Carme Roure i Montserrat Vall).
Contacte: Sra. Elisabeth Hernández
L’objectiu general és conèixer les necessitats de suport psicològic i formatiu dels menors no acompanyats, durant la seva estada en els centres/pisos de protecció i a la sortida dels mateixos.
Està en procés de disseny amb DGAIA (Susana Cantalejo) i la UVic-UCC (Carme Roure i Montserrat Vall).
Contacte: Dra. Carme Roure