Campus Salut Mental i Benestar és una iniciativa de la UVic-UCC centrada en la promoció de la salut mental i el benestar integral (psicològic, emocional, físic i social) dins de la comunitat universitària. L’objectiu general del Campus Salut Mental i Benestar és fomentar el benestar emocional i la salut mental entre la comunitat universitaria (estudiants, PDI i PAS) i general. Preten educar la comunitat universitària i societat en general en relació a la promoció de la salut mental; prevenir factors de risc psicosocial i fomentar l’adopció d’estratègies i recursos que permetin gestionar millor l’estrès, l’ansietat i el burnout, entre d’altres. Veure vídeo de presentació del projecte i objectius generals.
Aquest projecte és fruit de la col·laboració entre la Càtedra de Salut Mental UVIC-UCC/Althaia, Osonament i altres entitats, fet que li atorga un impacte social i acadèmic destacat. Campus Salut Mental i Benestar té el potencial de generar transferència de coneixement a través de xarxes com UNIDISCAT i la Xarxa Lluís Vives, ampliant la seva repercussió més enllà de l’entorn local.
El projecte inclou diverses accions, per exemple:
- Acadèmia per la salut mental: vídeos breus en format píndoles com per exemple, el burnout, la soledat, l’estrès… relacionats amb el benestar i podcasts amb professionals i alumnes relacionats amb les píndoles.
- Tallers i dinàmiques: activitats enfocades en hàbits saludables, exercici físic, relaxació i el desenvolupament de competències personals.
- Propostes culturals i artístiques: activitats que promouen l’apoderament, el creixement personal i l’equilibri emocional.
- Realitat virtual i natura per la salut mental.
- Programa de salut mental comunitària, amb Osonament.
- Concurs Art i Salut Mental.
- Cineclub.
- Tertulies literaries.
ACADÈMIA PER LA SALUT MENTAL: PÍNDOLES
Bloc I
- Presentació del projecte i objectius generals, per Dr. Salvador Simó (IP).
- Què és el benefici del benestar emocional? Les conseqüències de no vetllar pel benestar
- El tabú de la salut mental i l’assistència al psicòleg
- El malestar dels estudiants, per la Dra. Irene Veganzones
Bloc II
- Estrés i burntout, per Dr. Jaume Miquel Marc.
- Addiccions i trastorns actuals
- Estrès traumàtic Secundari
- Ansietat, depressió i suïcidi (prevenció), per Dr. Jordi Giménez Salinas.
- Generació de vidre i afectacions de l’edatisme
Bloc III
- Autoestima i autopercepció
- Persona Altament Sensible (PAS)
- Intel·ligència emocional i habilitats d’apoderament
Bloc IV
- Relacions i dependència emocional
- Soledat i aïllament social, per la Dra. Laura Coll.
- Mobbing i estratègies per identificar-lo part 1 , part 2, per Dr. Antoni Corominas.
- Inserció Laboral i Salut Mental
Bloc V
- Els Beneficis de l’exercici físic en el Benestar Integral
- El mindfulness, per la Dra. Marcela Herrera.
- Prevenció de la salut, cura personal i millora d’hàbits
- Benestar i connexió amb la natura
- Els beneficis de l’art en el Benestar Emocional
ACTIVITATS I TALLERS
Esport i exercici físic per la salut mental. Aquest programa consta de dues parts;
Let’s relax i Let’s sport. a) S’organitzaran sessions específiques relacionades amb ioga i mindfulness. b) Es crearà una campanya específica per promoure la participació en activitats esportives en les instal·lacions de la Uvic-UCC, així com els equips esportius de la universitat.
Realitat virtual i natura per la salut mental. L’objectiu del programa de realitat virtual per la salut mental és fomentar la relaxació i el benestar a través de la realitat virtual, posant a disposició de la comunitat universitària i d’Osonament ulleres de realitat virtual, així com vídeos creats específicament per fomentar la relaxació i el benestar en salut mental, en col·laboració amb E-green lab.
Programa de salut mental comunitària amb Osonament. En aquest programa es vol generar un cicle de conferències, càpsules i xerrades a on tècnics de suport (experts) comparteixin els seus coneixements i experiències amb la comunitat universitària. S’organitzaran activitats de divulgació específiques a la UVic-UCC liderades per agents de suport d’Osonament.
El projecte està liderat per Salvador Simó, i l’equip esta composat per Verónica Hurtado com a coordinadora, Lucia Velasco i Júlia Cámara. Equip motor conformat per Laia Briones, Antoni Corominas, Javier Peña, Gemma Prat, Àngel Serra, Irene Veganzones.
És una realitat gràcies a la col·laboració estratègica amb Osonament, la Facultat de Medicina, la FCSB, la FEC, la FETEP, l’U-HUB, l’UHub esports, el Centre Estudis sanitaris i Socials, el Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física, el Servei d’Atenció als Estudiants de la UVic i de la Facultat de Medicina i de l’Àrea Infraestructures i Sostenibilitat, URàdio, UMèdia, Orquestra Inclusiva de la UVic, grup de teatre, coral i colla castellera Emboirats de la UVIC.
El projecte col·labora amb altres i valuoses iniciatives amb relació al benestar que s’estan desenvolupant al Campus de la UVic com són: Uni4move, Projecte Estigma, Projecte Cronisol i l’Estudi sobre el benestar emocional en la comunitat universitària de la UVIC-UCC.
Formulari d’inscripcions a les activitats: https://forms.gle/57Lfvwxw3RXiGVUq8
Per més informació: campussalutmental@gmail.com
A instagram, Twitter i TikTok: @isambescat
Amb finançament: