UVIC UCC

La Càtedra té com a objectiu promoure activitats docents: màsters, postgraus, tallers, cursos, campus d’estiu i altres que facilitin la transmissió del coneixement als professionals, usuaris, famílies i agents de i a la Comunitat.

Aproximadament un terç de les persones amb discapacitat intel·lectual presenten trastorns de la conducta i malalties mentals, convertint-se doncs com un dels principals reptes que han d’afrontar els professionals i els serveis que els donen suport. Aquest postgrau ofereix formació des d’un enfocament integrador biopsicosocial basat en l’evidència dels conceptes, models, planificació de serveis i tècniques d’avaluació i intervenció, d’aplicació en l’àmbit de la salut mental i els trastorns de la conducta en persones amb discapacitat intel·lectual. Tracta d’integrar el model d’atenció centrada en la persona des de la perspectiva ètica del suport conductual positiu amb els recents coneixements neurobiològics que recauen en les anomenades conductes desafiants. El postgrau en Malaltia Mental i Alteracions de Conducta en Persones amb Discapacitat

Intel·lectual capacita professionals per a dissenyar i aplicar intervencions biopsicosocials a persones amb discapacitat intel·lectual que presenten trastorns de la conducta i malalties mentals.

· El postgrau vol oferir una formació des d’una perspectiva bio.psico.social basada en evidències, orientades a models de planificació de serveis i d’avaluació en l’àmbit de la salut mental i de la discapacitat.

· El postgrau compta amb docents d’experts i de rellevància en cadascuna de les àrees del postgrau enfocades a intervencions basades en l’Aplicació del Suport Conductual Positiu en àmbits educatius, centres de dia, serveis residencials, Suport Actiu, Planificació Centrada en la Persona.

· Aprenentatge i aplicació de sistemes d’avaluació des de l’àmbit de la clínica, de la salut mental, de la genètica i de l’estudi i identificació dels síndromes i els seus fenotips.

· Pràctiques en centres especialitzats, Gal.les , SEMS-DI, Centres Especialitzats en l’abordatge dels Trastorns de la Conducta, Centres d’Educació Especial…

· Tutoria i suport als estudiants en el TFP

· Tallers i xerrades addicionals amb l’objectiu d’aprofundir en determinats temes.

Per a més informació veure link.

L’objectiu del postgrau és contribuir a la formació especialitzada científica en l’àmbit de la comunitat mental de Salut.

Des de l’abordatge biopsicosocial de la salut proposat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), les orientacions innovadores en salut mental se centren en la comunitat, apropant les intervencions a les persones i les comunitats, apoderant-les i emfatitzant els seus drets com a ciutadans. Aquestes orientacions es basen en un model que busca un projecte de vida satisfactori per a la persona més enllà de la psicopatologia lligada al problema de salut mental, juntament amb el ple respecte pels drets humans.

Aquest tipus d’organització assistencial presenta l’evidència més gran científica quant a eficiència i eficàcia i és cap a on s’orienten la gran majoria d’intervencions de salut mental a nivell mundial, i està avalada per instàncies internacionals com l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’Organització Panamericana de Salut (OPS) i la World Federation of Mental Health (WFMH).

Dins d’aquest marc, s’ofereix una formació especialitzada interdisciplinària i científica en l’àmbit de la salut mental comunitària, mitjançant la integració tant d’eines de gestió, de planificació i d’investigació, com d’intervenció, per tal que el participant pugui desenvolupar habilitats específiques per entendre i dissenyar estratègies d’intervenció en salut mental a la comunitat i per a la comunitat.

Per a més ifnromació veure link

El Curs d’expert: Disseny, planificació, avaluació i intervenció en salut mental comunitària, ofereix una formació especialitzada en l’àmbit de Salut Mental comunitària, entenent la Salut Mental com a un eix vertebrador de salut i emmarcada dins de la Salut Pública (Prevenció, Promoció, Atenció i Intervenció a la comunitat). És un curs que facilita eines i coneixements innovadors, científicament validats, per a treballar la Salut Mental a i amb la comunitat.

El participant coneixerà les noves conceptualitzacions en l’àmbit de la intervenció en Salut Mental Comunitària,  des d’una perspectiva d’inclusió social i del paradigma de la recuperació, considerant tant els models de prevenció, de promoció i d’atenció a la Salut Mental, com les intervencions més actuals com són, la presa de decisions compartida, voluntats anticipades en Salut Mental, agents de suport entre iguals, innovació i noves tecnologies, Individual Placement Support, emprenedoria, entre d’altres.

El professorat del postgrau està integrat per experts, nacionals i internacionals, en Salut Mental comunitària de les diferents àrees de coneixement, que desenvolupen aquestes noves orientacions en la seva pràctica diària, de manera que aportaran tota la seva experiència i valor al Curs d’expert.

Aquest curs forma part del Postgrau en Innovació en Salut Mental. Estratègies, Models i Sistemes d’Atenció, que ofereix una formació més àmplia en aquest àmbit.

Per a més ifnromació veure link

Cada vegada és més necessari establir formacions que permetin l’adquisició de coneixements i desenvolupament d’habilitats a fi que es pugui participar en la construcció d’intervencions comunitàries en salut mental en el context de la Salut Pública. Per això, el Postgrau en Nous Models d’Atenció en Salut Mental Comunitària ofereix formació sobre noves aproximacions d’atenció a la salut mental, basada en l’evidència científica dels conceptes, models, planificació de serveis i tècniques d’avaluació i intervenció.