Article publicat a UDivulga (13/12/2019)
Les investigadores de la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris Marta Rivera i Elisa Oteros-Rozas han participat en la Cimera del Clima de Madrid que se celebra del 2 al 16 de desembre. La Conferència de les Parts (COP) és l’òrgan de decisió suprem del Conveni de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (UNFCCC) i aquesta trobada a Madrid suposa la 25a vegada que els experts es reuneixen per debatre sobre aquesta problemàtica d’abast mundial.
Marta Rivera, directora de la Càtedra, va intervenir en tres taules rodones durant els dies 3, 4 i 5: “Más violeta, más verde. Cómo la perspectiva de género mejora la ciencia y la innovación en la lucha contra el cambio climático, y cómo promoverla”, “Retos y oportunidades de la ganadería extensiva y el pastoralismo frente al cambio climático” i “Biodiversidad y cambio climático: Hacia una revolución del sistema alimentario”. A més, Rivera va oferir el dia 5 una roda de premsa, juntament amb la investigadora de Greenpeace Reyes Tirado i el professor del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) Fernando Valladares, per presentar una carta internacional de científics que demanen als governs i ciutats de països rics que desenvolupin mesures per reduir el consum de carn.
Per la seva banda, Elisa Oteros-Rozas, com a investigadora de la Càtedra, va ser una de les observadores a la zona blava (on tenien lloc les negociacions de Nacions Unides) en col·laboració amb Ecologistas en Acción. Concretament, va participar en el grup de treball sobre agricultura i ramaderia de la Climate Action Network. Otero-Rozas també ha organitzat dues taules rodones a la zona verda, dedicada a la participació de la societat civil, sobre els impactes ambientals de la ramaderia industrial i sobre ramaderia extensiva i canvi climàtic. A més, ha contribuït en l’organització de dos esdeveniments de la Cimera Social sobre agroecologia, el consum agroalimentari responsable i el canvi climàtic.