Investigadores de la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris han recollit les històries de vida de dones ramaderes, pastores, formatgeres i artesanes de la llana de la comarca del Pallars Sobirà. Ho han fet en el marc dels projectes AGATA i ADAPTAL, aquest darrer finançat per Ministeri d’Economia i Empresa, que ara han debatut sobre el pensament feminista al món rural d’alta muntanya en una jornada que va tenir lloc dimarts passat a Sort.
La jornada va abordar el paper de la dona en el món rural, i en particular a zones d’alta muntanya, davant dels canvis ambientals i socioeconòmics que s’estan produint. L’activitat entronca amb els projectes que desenvolupen les investigadores, i que fins ara han permès estudiar les xarxes de coneixement ecològic tradicional i les innovacions socioeconòmiques que han anat impulsant. Aquest coneixement ha permès analitzar les relacions de gènere i el rol actual de la dona en zones de muntanya i reflexionar conjuntament amb les protagonistes del territori sobre les seves expectatives i les possibles palanques de canvi pel futur.
El taller de dimarts va dividir-se en dues parts: en primer lloc, un diàleg entre investigadores i pageses del Pallars Sobirà, per conversar sobre els avenços dels projectes i els primers resultats obtinguts. També s’hi van identificar els propers passos a seguir en recerca, com fer la cartografia dels diferents sistemes agroalimentaris analitzats amb indicadors feministes. En segon lloc, hi va haver una sessió oberta al públic amb una taula rodona de ramaderes i pageses de ramaderia extensiva de l’Alt Pirineu en col·laboració amb l’Escola de Pastors.
En aquesta sessió també es van presentar les diferents xarxes de ramaderes existents, així com el seu funcionament i iniciatives, i es van analitzar els reptes de la pagesia i la ramaderia d’alta muntanya a partir de diferents experiències personals. L’objectiu darrer era plantejar alternatives des de l’acció col·lectiva, la defensa d’una cultura i tradició i la implementació de polítiques adequades.
Noticia publicada a U-Divulga, 29/03/19