El proper divendres 29 de gener es farà a l’Escola Agrària de Manresa una jornada tècnica sobre Drets de propietat intel·lectual sobre la biodiversitat cultivada, la qual comptarà amb reconeguts especialistes sobre el tema.
La millora de les varietats és quelcom que els pagesos i pageses han fet tota la vida des de que la agricultura és agricultura. Els resultats obtinguts sónvarietats adaptades a condicions agroclimàtiques, plagues i malalties, així com per tenir un reconegut valor organolèptic que ha alimentat elshumans durant milers d’anys.
Les varietats obtingudes a través del saber fer pagès s’ha gestionat a través de drets col·lectius de les comunitats agràries que les han desenvolupat. Amb l’arribada de la revolució verda apareixen els drets de propietatintel·lectual sobre les varietats vegetals i els diversos mètodes d’obtenció, passant a posar un valor
monetari al treball d’obtenció varietal, restringint-ne l’ús a les persones icomunitats que no paguen l’establert.
La lògica afirma que les empreses que dediquen esforços i temps a millorar les varietats ha de cobrar per la seva feina, però on són els límits? L’ agricultura i l’alimentació han de regir-se per les mateixes normes que altres sectors productius de la societat?
En aquesta jornada pretenem veure els diferents posicionaments vers aquest tema tant controvertit, ja que
només informant-nos dels diferents punts de vista en podrem treure les nostres pròpies conclusions.
Programa:
16.30 h: Presentació de la Jornada, Sra. Xènia Torras. Responsable del projecte Esporus de l’Associació l’Era (Espai de recursos agroecològics).
16.35 h: Quins són els drets d’obtentor sobre varietats vegetals? Sra. Maria Carrascosa. Red de Semillas “Resembrando e intercambiando”.
17.00 h: Marc legal de la propietat intel·lectual sobre la biodiversitat cultivada. Propostes des de la Red de Semillas. Sra. Maria Carrascosa. Red de Semillas “Resembrando e intercambiando”
17.40 h: La gestió de les patents sobre les espècies d’interès agrícola a Europa. Crítiques al model actual i
plantejament d’alternatives. Sr. Christoph Then. No patents on seeds.
19.00 h:Fi de la Jornada
La jornada tindrà lloc a l’Escola Agrària de Manresa (Av. Universitària, 4-6 (Edifici FUB) de Manresa. La jornada és gratuïta però cal inscriure’s a través de l’Escola Agrària de Manresa (Tel.: 93 874 90 60) o aquí.
La xerrada està organitzada pel Departament d’Agricultura, amb la col·laboració de l’Era de Manresa.