El Consorci del Lluçanès ha programat coordinadament amb la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (a través de la Càtedra en Agroecologia i Sistemes Alimentaris) i l’Agència de Desenvolupament del Ripollès un Curs d’especialització en Formatgeria artesana. Aquesta és una formació única en el sector ja que amb aquestes característiques era, fins ara, inexistent.

El curs s’estructura amb quatre mòduls de formació teòrico – pràctica, en els quals es capacitarà a l’alumne en l’elaboració de formatges, els tractaments previs de la llet i els processos de maduració i envasat, i un cinquè mòdul de pràctiques en una formatgeria.
La formació teòrico – pràctica que s’iniciarà el 19 de setembre i clourà el 25 de novembre es realitzarà al Consorci del Lluçanès, a Sta. Creu de Jutglar, i a l’obrador de la fundació MAP, a Ripoll.

Gràcies a l’estreta col·laboració entre les diferents entitats organitzadores i el suport de Diputació de Barcelona – Xarxa de productes de la Terra, l’alumne pagarà 350 euros d’un cost real de 1200 euros per a la realització d’aquest curs, del qual obtindrà el títol  d’Expert Universitari expedit per la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.

El curs també compta amb la col·laboració de: Fundació MAP, lactoTEX, Paula Fonollà Araujo – formatgera de Reixagó, PROEGA i GQS Serveis Veterinaris.

Les places són limitades.

Podeu fer la pre-inscripció fins el 10 de juliol a través del següent formulari. FORMULARI PRE-INSCRIPCIÓ

També podeu consultar tota la informació del Curs d’especialització en Formatgeria artesana descarregant-vos aquest document.

Us agrairem en feu màxima difusió!

235h + 80h de pràctiques en empresa
Calendari: Del 19 de setembre al 25 de novembre de 2016
Horari: De dilluns a divendres 15h a 20h
Cost: Cost real del curs per alumne: 1200 €; Preu del curs parcialment subvencionat: 350 €
Llocs de realització: Teoria: Consorci del Lluçanès. c/ Vell, s/n. 08516. Santa Creu de Jutglar (Olost)
Pràctica: Obrador de la Fundació MAP (Ripoll)
Titulació obtinguda:  Titulació pròpia de la Universitat de Vic.
– Títol d’expert universitari per a alumnes amb titulació universitària prèvia.
Caldrà estar en possessió d’un títol universitari de grau o equiparable: un títol universitari de grau EEES (mínim 180 crèdits ECTS) o bé un títol equiparable a una llicenciatura, diplomatura o enginyeria de l’Estat espanyol previ a la implantació de l’EEES (mínim 3 cursos acadèmics).
Alumnes amb titulació universitària de la resta de països caldrà estar en possessió d’un títol universitari de grau o equiparable: Un títol equiparable a un títol universitari de grau EEES (equiparable a mínim
180 crèdits ECTS / 3 cursos acadèmics).
– Certificat d’especialització per a alumnes sense titulació universitària prèvia.
Assistència mínima obligatòria: És necessari un mínim del 80% de l’assistència per obternir la titulació.
Objectius:
Dotar d’una formació i pràctica especialitzada en l’àmbit de l’elaboració de formatges contribuint a la millora de l’ocupabilitat i incentivant l’emprenedoria i la dinamització del sector formatger.- Complementar la formació dels estudiants de l’àmbit agroalimentari i l’agropecuari.

Continguts del curs (235h):
1. RECEPCIÓ, MAGATZEM I ALTRES MATÈRIES PRIMERES
– La llet, composició i característiques
– Microbiologia de la llet
– Recepció matèries auxiliars
– Magatzem de llet i altres matèries primeres. Traçabilitat
– Recepció de la llet
– Higiene de la llet, guies de bones pràctiques sectorials
2. RECEPCIÓ I TRACTAMENT DE LA LLET
– Sistemes de transport i descàrrega
– Tractaments previs a l’elaboració
3. PROCESSOS BÀSICS D’ELABORACIÓ DE FORMATGES
– Tipus i varietats de formatges. Maquinària i instruments per a la
elaboració de formatges. El quall, els ferments, els llevats i els fongs
– Precipitacions àcides, bàsiques i brossat
– Formatge fresc vs mató. Quall animal vs quall vegetal
– Pastes premsades: formatge semi-curat
– Pastes cuites
– Pastes àcides i quallades làctiques i pastes toves enzimàtiques
– Pastes toves làctiques
– Iogurts
4. MADURACIÓ I ENVASAT
– La maduració dels formatges
– Envasat dels productes làctics
– L’etiquetatge dels productes làctics
– Legislació sectorial
– Disseny d’una formatgeria

Activitats Complementàries:
– Visites a formatgeries
– Taules rodones amb professionals del sector formatger
– Xerrades sobre emprenedoria i cerca de finançament

Pràctiques a empresa (80h)Un cop finalitzada la formació teòrico-pràctica de 235h l’alumne/a haurà de realitzar 80h de pràctiques professionals no laborals en una empresa del sector formatger.

Organització / Col·laboració
Organitzadors:
Consorci del Lluçanès
Agència de Desenvolupament del Ripollès
Càtedra en agroecologia i sistemes alimentaris, Universitat de Vic.
Col·laboradors:
Xarxa de Productes de la Terra – Diputació de Barcelona
Fundació MAP
ACREFA · Associació Catalana de Ramaders – Elaboradors de
Formatge Artesà
PROEGA – Enginyeria / Consultoria
GQS Veterinaris
Paula Fonollà Araujo. Formatgera de Reixagó.
LACTOTEX
Informació, inscripcions i secretaria
Consorci del Lluçanès. c/ Vell, 3. 08516 Santa Creu de Jutglar (Olost)
Coordenades: 422203.5 E – 4650826.0 N
Tel. 93.888.00.50
Correu electrònic: formacio@consorci.llucanes.cat
Web: www.producteslocals.llucanes.cat
Coordinadora del curs: Mònica Jofre (tècnica de formació)
Places limitades
Pre-Inscripcions: fins el 10 de juliol de 2016
Les preinscripcions es faran a través del portal www.producteslocals.llucanes.cat on caldrà omplir detingudament el formulari de pre-inscripció amb els camps assenyalats. El contingut del formulari servirà per valorar la idoneïtat de l’aspirant al curs. (el curs es realitzarà a partir d’un mínim de pre-inscripcions)

Confirmació de plaça: de l’11 al 17 de juliol, s’enviarà un correu electrònic que confirmarà la plaça a les persones pre-inscrites que han estat acceptades al curs.
Matrícula: del 18 al 31 de juliol caldrà ingressar l’import del curs (350€) al compte del Consorci del Lluçanès: Catalunya Caixa al número de compte: ES57 2013 6060 60 0200086067, indicant com a concepte CFA + el nom i cognoms de l’alumne/a.
* Cal enviar el justificant de pagament per correu postal, o correu electrònic a la secretaria del curs.
En el cas que un cop fet el pagament no es pugui participar al curs, sols es tornarà el import si queda substituïda la plaça.
Els desplaçaments de les activitats complementàries van a càrrec dels inscrits al curs (vehicles propis amb possibilitats, si es vol, de compartir).