Coordinated monitoring and management of sea turtle nesting activity in the western Mediterranean through MPA (COMING)

El projecte COMING té com a objectiu principal l’ús de les àrees marines protegides com a punt de partida per la gestió I monitoreig dels esdeveniment de nidació al Mediterrani occidental.

El Mediterrani occidental s’està convertint en una zona de nidificació regular per la tortuga Caretta caretta, com a resultat d’un procés de colonització, potencialment afavorit per l’escalfament global, per part d’individus provinents de zones de nidació del Mediterrani oriental i de l’Atlàntic. La majoria d’aquest esdeveniments tenen lloc en platges amb molta activitat humana. Això, la falta de protocols comuns a aplicar per part de tècnics de gestió, i la falta de conscienciació de la ciutadania, es tradueix en danys a ous i cries, molèsties a femelles, i la impossibilitat de realitzar les seves postes, així com la pèrdua d’oportunitats per reunir dades científiques. Per això, és crucial establir unes guies comuns de gestió i conservació, millorar la implicació de la ciutadania en la gestió d’aquestes esdeveniments, i dur a terme un programa de monitoreig científic que permeti l’estabilització d’aquests esdeveniments de nidificació.

En aquest context, les àrees marines protegides juguen un paper central en la gestió i monitorització d’aquestes esdeveniments, donat que molts es produeixen dintre els seus límits. Conseqüentment, els protocols a elaborar en el marc del projecte permetran prendre decisions de gestió correctes en aquestes àrees, i que aquestes àrees a la vegada actuïn com a punts principals des d’on realitzar campanyes de divulgació i sensibilització per millorar la detecció dels esdeveniments, i la actuació dels tècnics i públic en general.

Les activitats del projectes es centren ens tres eixos principals:

    1. El desenvolupament d’una estratègia comuna pel monitoreig i gestió dels esdeveniments de nidificació al Mediterrani occidental. CONSULTA EL DOCUMENTO AQUÍ
    2. La realització d’estudis científics sobre l’origen i viabilitat d’aquestes esdeveniments, incloent estudis de perfils de temperatures de platja que permetin conèixer la viabilitat de les mateixes per acollir postes, i estudis genètics per conèixer la regió d’origen dels exemplars reproductors.
    3. L’execució d’activitats de divulgació i sensibilització sobre la biologia i el procés de nidificació de Caretta caretta per implicar als ciutadans en la gestió d’aquests esdeveniments.

Les àrees marines protegides inicialment implicades en el projecte són les següents: Costes del Maresme (Catalunya), Delta de l’Ebre (Catalunya), Costa degli Infreschi e della Masseta (Itàlia), Santa Maria di Castellabate (Itàlia) i Isole Pelagie (Itàlia). Tot i així, els protocols i resultats del projecte COMING es faran extensives a altres àrees marines protegides a nivell europeu interessades a aplicar-los.


Projecte coordinat pel Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).

Socis: Universitat de Barcelona i Stazione Zoologica Anton Dohrn (Itàlia)

Col·laboradors: Estación Biológica de Doñana (EBD-CSIC).

Projecte finançat per la MAVA Foundation en el marc de la convocatòria MedPAN Small Projects 

This project is funded by MAVA Foundation in the framework of the MedPAN Small Projects