Al Mediterrani

La tortuga babaua és la tortuga marina més abundant al Mediterrani, però també hi trobem altres espècies com la tortuga llaüt, la tortuga verda i molt excepcionalment la tortuga Kemp i olivàcia. Trobem dues colònies diferenciades, l’ oriental on es troben individus juvenils, subadults i adults (amb unes 3.000 femelles reproductores); i l’ occidental, formada bàsicament per joves i subadults concentrats en zones d’ alimentació, i amb una abundància estimada d’entre 100.000 i 250.000 individus. La tortuga babaua ha nidificat tradicionalment a la conca Est (Turquia, Grècia, Xipre), però no així a la seva part més occidental. No obstant això, des de l’any 2001 s’han registrat alguns esdeveniments de nidificació esporàdics a Espanya, sud de França i Itàlia. Des de 2001 a 2011 es van registrar quatre nius a Espanya. L’estiu de 2014 va suposar un increment de l’activitat, ja que es van detectar vàries tortugues marines en platges de diferents punts de la costa catalana i valenciana, i es van confirmar la posta de tres nius. Durant l’estiu de 2015 aquests esdeveniments s’han anat repetint, registrant-se cinc activitats de nidació de tortugues marines, que han representat dos nius exitosos més durant el juliol de 2015.

Al tractar-se d’una espècie amenaçada i catalogada com a Vulnerable per la legislació espanyola, s’ha de fer tot el possible per protegir tant a les femelles, com els nius i les tortugues que neixin d’aquests nius, així com els hàbitats de nidació. Moltes de les noves platges de la costa ibèrica mediterrània que han escollit les tortugues marines per pondre els ous tenen bones condicions naturals per la nidació, tant pel present com el futur. Però, s’ha comprovat com diferents factors ambientals i socials han compromès o frustrat l’èxit de molts dels intents de posta. Avui en dia, cal posar esforços per solvatar la falta d’informació de la societat i les diferents administracions, així com la manca de criteris clars sobre la manera d’ actuar en aquestes situacions, a partir d’un protocol d’actuació amb una base científica rigorosa que ajudi a prendre les decisions correctes.


Què pot haver desencadenat la troballa de nius de tortuga babaua a les nostres costes?

Aquests nius poder ser fruit d’errors en el comportament i la identificació de les platges de naixement de les mares, de l’atzar, o també respondre a una adaptació i selecció de les tortugues d’aquestes platges per niar. Aquestes tortugues serien considerades colonitzadores que busquen noves zones per reproduir-se i amplien el rang de distribució de la nidació de l’espècie.

Aquest fenòmens fa que es puguin originar a mig termini noves colònies de nidació en resposta, per exemple, a canvis ambientals. Actualment a quasi totes les poblacions més importants de tortuga babaua neixen moltes més tortugues femelles que mascles. L’escalfament global pot donar lloc a que les tortugues busquin latituds més altes per pondre els ous, i així permetre que la incubació sigui exitosa i amb una proporció de sexes més equilibrada per mantenir l’ espècie.

És molt probable que la troballa de nius de tortuga babaua a les nostres costes es mantingui o augmenti en els pròxims anys.