La Comissió Europea publica un informe on fa un repàs del sistema de publicacions científiques al seu territori

with No hi ha comentaris

La Comissió Europea ha publicat recentment un estudi sobre l’edició científica a Europa i el seu desenvolupament, diversitat i transparència de costos que ha titulat “Study on scientific publishing in Europe“.

L’estudi vol donar suport a les polítiques de la Comissió sobre accés obert, i ajudar a prendre les mesures concretes contra la proliferació d’acords contractuals insuficientment transparents amb els editors. L’objectiu de l’estudi és donar una visió dels problemes relacionats amb les pràctiques i els costos de les publicacions acadèmiques, oferir una anàlisi de la situació i proposar consells per a accions polítiques.

L’informe es divideix en quatre grans blocs:

  • Mostra d’una visió general de la informació sobre les polítiques nacionals pel que fa al finançament dels costos de publicació, així com dels acords nacionals (consorcis).
  • Explora la disponibilitat d’informació financera sobre els costos de publicació, incloses les llacunes i limitacions actuals.
  • Analitza el desenvolupament i la diversitat de la publicació científica a Europa.
  • Assessora sobre possibles accions que podrien prendre la Comissió i/o els estats membres de la Unió Europea (UE) per augmentar la transparència dels costos de publicació.

En resum, l’informe documenta la manca generalitzada d’informació sobre els contractes amb els editors i recomana accions específiques, per part dels estats membres, les institucions i les biblioteques, per augmentar la transparència sobre els costos de publicació. Se’n destaca, entre d’altres, la publicació dels contractes i treballar per posar a disposició informació estructurada sobre aquests.

Font: CSUC, 15/04/2024

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *