L’organització dels serveis relacionats amb la ciència oberta a les biblioteques de recerca

with No hi ha comentaris

L’Association of European Research Libraries (LIBER) i l’Association des directeurs et personnels de direction des bibliothèques universitaires et de la documentation (ADBU) han publicat conjuntament l’informe “Open Science services by research libraries: organisational perspectives“.

Aquest informe se centra en el paper de les biblioteques de recerca en relació als serveis de ciència oberta, com ara l’accés obert (open access – OA) i el suport a la gestió de dades de recerca (research data management – RDM). S’analitzen les estructures organitzatives de les biblioteques de recerca i les competències necessàries per poder oferir aquest tipus de serveis.

Per dur a terme l’estudi, s’han realitzat diverses entrevistes a responsables i personal de biblioteques de recerca, així com a altres stakeholders implicats en aquests serveis. Els resultats mostren diferents nivells de desenvolupament dels serveis d’OA i RDM a les biblioteques, depenent de l’adopció que se n’ha fet i els recursos que s’hi destinen en cada cas. Relacionat amb el desenvolupament d’aquests serveis, també s’analitzen els diferents rols/perfils professionals que es dediquen a aquests serveis, lligats a les competències necessàries per desenvolupar les tasques de suport a la recerca.

Basant-se en els resultats de l’informe, també s’ha creat i publicat una toolkit amb l’objectiu de proporcionar una guia a les biblioteques de recerca que volen iniciar i/o ampliar els serveis de suport a la gestió de dades de recerca.

‌Referències:

Font: CSUC, 26/09/2023

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *