El Consell Europeu demana un accés transparent, equitatiu i obert a les publicacions acadèmiques

with No hi ha comentaris

El 23 de maig, el Consell de la Unió Europea ha publicat les conclusions sobre “High quality, transparent, open, trustworthy and equitable scholarly publishing“, en què demana un accés obert immediat i sense restriccions a la publicació de recerca que involucra fons públics.

Els perills de la publicació científica

Els articles científics i altres formes de publicació acadèmica continuen sent el principal mitjà de difusió dels resultats de recerca i les troballes científiques. No obstant això, no tots els articles estan disponibles per a altres investigadors o públic interessat. Els costos de les barreres de pagament per accedir i publicar articles es tornen insostenibles i els canals de publicació per als investigadors solen estar en mans d’empreses privades, que sovint controlen la propietat intel·lectual dels articles. La revisió per parells dels articles és essencial per assegurar el control de qualitat dels articles, però aquest procés comporta desafiaments, com ara l’augment del nombre de presentacions i la fatiga dels revisors. També hi ha un problema amb les pràctiques de publicació depredadores i qüestionables.

En les seves conclusions, el Consell demana a la Comissió i als Estats membres que donin suport a polítiques envers un model de publicació acadèmica sense ànim de lucre, d’accés obert i en diversos formats, sense costos per als autors o lectors. Alguns Estats membres han introduït drets de publicació secundaris a la seva legislació nacional de drets d’autor, permetent l’accés obert a les publicacions científiques que involucren fons públics. El Consell Europeu fomenta les polítiques i directrius nacionals d’accés obert per fer que les publicacions acadèmiques siguin immediatament accessibles sota llicències obertes.

A més, aquestes conclusions reconeixen els avanços positius en termes de seguiment d’aquest procés cap a la ciència oberta, com ara en el marc de l’European Open Science Cloud (EOSC), i suggereixen incloure el seguiment de la ciència oberta en l’àmbit de la European Research Area. Les conclusions del Consell també animen els Estats membres a donar suport al programa pilot Open Research Europe (per crear un servei de publicació de la recerca d’accés obert a gran escala); a l’ús de programari de codi obert i estàndards; a reconèixer i recompensar les activitats de revisió per parells en l’avaluació dels investigadors, així com a donar suport a la formació dels investigadors en habilitats de revisió per parells i en drets de propietat intel·lectual.

Trobareu més informació a la nota de premsa del Consell Europeu i a les Council conclusions – High-quality, transparent, open, trustworthy and equitable scholarly publishing.

Font: CSUC, 06/06/2023

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *