L’EOSC publica una declaració de transversalitat en ciència oberta i recerca

with No hi ha comentaris

La Direcció General de Recerca i Innovació de la Comissió Europea va disposar el passat 16 de desembre d’una sèrie de publicacions en torn amb la construcció i futur de l’European Open Science Cloud (EOSC). En concret, es van publicar una declaració i quatre treballs d’opinió sobre qüestions específiques de principis de treball FAIR, pràctiques innovadores i l’articulació d’aquest entorn en xarxa.

La declaració EOSC reconeix aquest entorn com l’espai europeu transversal per a dades en recerca, així com l’eina d’acceleració de la transició digital. Al mateix temps, reafirma la sobirania del sector de recerca com a proveïdor de dades FAIR, convidant a obrir l’espai al sector públic i fent crida a professionals de recerca per fer de la ciència oberta la norma general en la recerca. La declaració també compromet a donar suport en les implementacions dels principis de ciència oberta i l’EOSC amb seguiment, intercanvi de coneixements i promoció de l’aprenentatge compartit.

Aquesta declaració va acompanyada de quatre articles d’opinió del grup de treball de l’EOSC, on tracten la relació d’aquest espai amb el sector comercial, la sobirania de dades i alfabetització de dades FAIR a l’EOSC, i el monitoratge dels indicadors de ciència oberta.

Aquests documents es poden consultar en el web de l’Oficina de Publicacions de la Unió Europea.

Font: CSUC, 30/01/2023

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *