Es publica el Pla irlandès de Recerca Oberta 2022-2030

with No hi ha comentaris

A finals de novembre Irlanda va publicar el Pla d’Acció Nacional de Recerca Oberta 2022-2030, que marca els objectius i les accions a dur a terme per al següent capítol en la transició d’aquest país cap a la recerca oberta.

El 2017 Irlanda ja va crear el National Open Research Forum (NORF) amb la intenció de definir una estratègia comuna de ciència i tecnologia. A efectes pràctics, era una iniciativa molt semblant al Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PNSC) d’aquí Catalunya. Dos anys més tard, el 2019, el NORF va aprovar un pla de ciència oberta (National Framework on the Transition to an Open Research Environment). I ara, a finals de 2022, el NORF ha publicat el National Action Plan for Open Research, que actualitza l’anterior.

El nou Pla vol facilitar la transició cap a un entorn de ciència oberta i es divideix en cinc àrees d’acció:

  1. Accés obert a les publicacions de recerca
  2. Fer que les dades de recerca siguin FAIR
  3. Les infraestructures d’accés i preservació de la recerca
  4. Habilitats i competències en ciència oberta
  5. Incentius i recompenses

El pla s’estructura en tres eixos a partir dels quals s’articulen les accions concretes. Aquestes aspiracions són que l’any 2030 el sistema de recerca irlandès estigui amarat d’una cultura de recerca oberta en tots els nivells, haver implementat un sistema sostenible i inclusiu per assolir que el 100% de les publicacions de recerca siguin obertes, i que Irlanda tingui un ecosistema madur d’infraestructures per donar suport a la gestió responsable i compartició de dades i altres resultats de la recerca seguint els principis FAIR.

El Pla d’Acció Nacional i la llista d’organitzacions afegides es pot consultar al lloc web de NORF.

Font: CSUC, 16/01/2023

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *