La Comissió Europea publica l’informe de seguiment de recerca FAIR

with No hi ha comentaris

El passat novembre es va publicar el report ‘European Research Data Landscape’ elaborat per DANS , DCC , Directorate-General for Research and Innovation (European Commission) , EFIS , Visionary Analytics.

L’objectiu d’aquest estudi és analitzar les pràctiques dels investigadors a l’hora de produir, reutilitzar i dipositar dades i fer-les FAIR, així com examinar el panorama dels dipòsits de dades de recerca en el context europeu, que cobreixi els Estats membres de la UE, els països associats (AC) d’Horitzó 2020 i el Regne Unit.

Els objectius específics principals són:

  • Recollir i analitzar informació sobre les pràctiques de deposició de dades, en funció de les dades tipologia i volum.
  • Recollir dades sobre el nivell de maduresa pel que fa a la implementació de dades FAIR per disciplines/subdisciplines científiques.
  • Recollir dades sobre el nivell de maduresa respecte a la implementació de dades FAIR per part disciplina científica i subdisciplines rellevants.
  • Avaluar la capacitat de resposta i la preparació dels dipòsits de dades de recerca pel que fa a la implementació dels principis FAIR, incloent-hi les certificacions.

Durant l’estudi s’han realitzat dues enquestes: una a investigadors (com a productors, dipositants i consumidors de dades) i l’altra a repositoris de dades de recerca.

L’avaluació del FAIRness de les dades es va dur a terme mitjançant l’eina automatitzada F-UJI, que permet l’avaluació sistemàtica dels conjunts de dades de recerca en repositoris.

Els resultats de l’estudi mostren que, la majoria dels investigadors treballen amb datasets de fins a 10GB (tant produïts, com reutilitzats) i que la quantitat de datasets usats en la recerca (ja sigui produïts o reutilitzats) és màxim 10.

A més, també s’indica que la proporció d’investigadors que emmagatzemen dades en repositoris segueix sent baix. Tot i així, el 40% dels investigadors van informar que “ocasionalment” emmagatzemaven dades als repositoris de dades, i el 22% que ho van fer recentment. La majoria dels enquestats (63%) van afirmar tenir almenys un cert nivell de familiaritat amb els principis FAIR.

La pràctica més freqüent de seguiment dels principis FAIR és cercar dades per reutilitzar quan s’inicien noves investigacions i li segueix el desenvolupament d’un pla de gestió de dades (DMP).

Font: CSUC, 09/01/2023

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *