Un cop de timó per canviar l’avaluació científica

with No hi ha comentaris

Ángel M. Delgado-Vázquez, cap del Servei de Suport a l’Aprenentatge i la Investigació a la Bilbioteca/CRAI de la Universidad Pablo de Olavide (Sevilla), ha publicat a finals de juny una ressenya al Blok de BiD sobre el document Towards a reform of the research assessment system, en què resumeix els punts clau d’aquest text publicat per la Comissió Europea a través de la Direcció General per a la Recerca i la Innovació.

L’objectiu del document, com repassa Delgado, és impulsar l’acceleració dels canvis que s’estan produint en el sistema d’avaluació científica, i comptar amb un marc comú per homogeneïtzar la manera com s’avalua la ciència, al mateix temps que encoratja a abandonar algunes pràctiques actuals que estan al punt de mira per les seves limitacions i biaixos.

El document de la Comissió, fruit de les consultes dutes a terme amb diferents agents durant el 2021, parteix de reconèixer els canvis profunds que les maneres de producció, disseminació i consum de la recerca, a causa sobretot de la digitalització i l’adopció de pràctiques de ciència oberta, no estan trobant ressò en la manera en què l’esforç d’institucions, grups, projectes i investigadors està sent mesurat i recompensat. Literalment, torna sobre una asserció que, havent-se manifestat en nombroses ocasions, no ha aconseguit evidenciar-se en la suficient mesura en les organitzacions, agències, institucions i, fins i tot, en els individus mateixos sobre els quals recau la tasca d’avaluar.

Consulta i llegeix la ressenya sencera al Blok de BiD!

 

Font: CSUC, 05/09/2022

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *