[:ca]

Importància del microbioma intestinal

Descripció del seminari

El principal repte a l’hora d’estudiar els microorganismes queda acotat per les eines que disposem per a la seva detecció en un entorn particular. Els recursos tecnològics han avançat molt en els darrers anys i ens han permès detectar microorganismes en entorns on es desconeixia la seva presència, així com també ens han permès caracteritzar noves espècies de microorganismes fins ara desconegudes.

Un exemple molt rellevant és el cas del nostre microbioma, i en particular del microbioma intestinal. Aquest concepte fa referència a la diversitat de microorganismes que habiten en el nostre tracte digestiu, incloent tots els gens i els metabòlits que en deriven, així com també les relacions que s’estableixen entre els microorganismes i el seu entorn.

La continuada caracterització del microbioma intestinal ens està permetent associar-lo a una creixent diversitat de funcions i establir millor les bases d’aquesta tan peculiar simbiosi entre el nostre organisme i trilions d’organismes microscòpics diferents. En condicions de salut, el microbioma ens permet funcionar en equilibri i és quan parlem d’homeòstasi. Aquest microbioma, però, no l’hem d’entendre com un ens estàtic sinó que, ben al contrari, són diversos els factors que al llarg de la vida condicionen i seleccionen el tipus de microorganismes que en formen part. Per desgràcia, l’alteració, canvi o simplement l’existència o inexistència d’algun d’aquests factors ens pot ocasionar un desequilibri i desencadenar un procés de disbiosi. Un estat de disbiosi és aquell que es caracteritza per una pèrdua de l’homeòstasi i va lligat a l’aparició de certes disconformitats fisiològiques o simptomatologia més o menys diversa.

Diversos treballs de recerca s’han centrat en els darrers anys en profunditzar en l’estudi del microbioma, tant per desxifrar millor les seves funcions, com alhora, establir potencials correlacions entre estats de disbiosi i patologies específiques de l’ésser humà. El coneixement d’aquestes potencials associacions ens obra la porta a introduir noves estratègies terapèutiques que ens permetin millorar la condició de salut humana a partir del restabliment de les funcions beneficioses que ens aporta el microbioma. L’objectiu d’aquestes estratègies és recuperar la diversitat en espècies beneficioses per recuperar l’homeòstasi i, de retruc, millorar l’estat general de l’individu davant d’aquest tipus de patologies associades

 

Formadora: Dra. Anna Fàbrega Santamaria

 

  • Data: 13 de març de 2024
  • Horari: 18:00h – 20:00h
[:]