[:ca]El so és canalitzat per l’oïda externa cap a la membrana timpànica que vibra amb el so. Els ossets auditius transmeten aquesta vibració fins a l’òrgan auditiu, la còclea. La còclea és part de l’orella interna, plena de líquid on trobem l’òrgan de Corti. L’òrgan de Corti conté cèl·lules ciliades, que es mouen degut al so:

1. Els ossets de l’oïda detecten la vibració del timpà i la transmeten a la còclea.

2. La vibració es propaga pel líquid coclear, de manera unidireccional.

3. L’ona mou la membrana basal que fa que els cilis de les cèl·lules ciliades es dobleguin contra la membrana tectorial generant potencials d’acció.

 

El sistema vestibular monitoritza la posició i el moviment del cap. Ens permet tenir sensació d’equilibri i ajuda a coordinar el moviment del cap i dels ulls i ajustar la posició corporal. El sistema vestibular està compost per:

Òrgans otolítics (Utricle i Sàcul): permeten l’orientació a l’espai i informen de la posició del cap en la seva relació amb la gravetat i l’acceleració lineal.

Canals semicirculars: sensibles a la rotació del cap (acceleració angular). Canals disposats en 3 eixos ortogonals (angles de 90º aprox).

Aquests òrgans del sistema vestibular contenen cèl·lules ciliades i adjacents a una membrana semilíquida que és susceptibles al moviment. El moviment produeix un canvi en la membrana basal que fa que els cilis de les cèl·lules ciliades es dobleguin generant potencials d’acció.

 [:]