El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) està adscrit a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i, alhora, és l’àrea ambiental del Museu del Ter. Orienta la seva activitat a quatre vessants: la recerca i la transferència de coneixement, l’educació ambiental i la divulgació científica, la conservació i la restauració ecològica de rius i altres ambients aquàtics, i el desplegament del Museu del Ter com a museu de ciències naturals.

Àrees d’activitat:

  • Recerca científica i transferència de coneixement, associades a l’avaluació de l’estat ecològic i la biodiversitat de rius i altres ambients aquàtics continentals (emprant sobretot la vegetació de ribera, els invertebrats aquàtics i els peixos com a bioindicadors), de projectes de conservació i restauració ecològica
  • Educació ambiental i divulgació científica. adreçades a tot tipus de públics, destacant-hi els tallers ambientals de l’Oferta Educativa del Museu del Ter, activitats de cap de setmana i les sortides naturalístiques “Descobreix els sistemes naturals” (link), en coordinació amb el Grup de Naturalistes d’Osona i la Institució Catalana d’Història Natural.
  • Conservació i restauració ecològica de rius i altres ambients aquàtics, sovint mitjançant la signatura d’acords de custòdia del territori amb propietaris i gestors públics i privats.
  • Participació en el desplegament del Museu del Ter com a museu de ciències naturals, participant a les comissions de la Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya, tenint cura d’exposicions, permanent i temporal, i de la col·lecció de ciències naturals, formada per més de 4.000 objectes, procedents de projectes de recerca científica i transferència de coneixement del CERM i donacions i cessions.

El CERM col·labora amb altres universitats, centres de recerca i nombroses institucions, i participa en projectes internacionals: Community Rivers (Interreg IIIC, 2004-07), RICOVER (Interreg IVB, 2009-12), LIFE MIGRATOEBRE (Life Nature, 2014-24), INTCATCH (Horizon 2020, 2016-20), LIFE ALNUS (Life Nature, 2017-22).

Compta amb un equip humà fix, col·laboradors diversos associats a projectes concrets i estudiants que hi fan estades de practiques, treballs de final de grau, de màster o tesis.

Forma part del Grup de recerca d’Ecologia Aquàtica de la Universitat de Vic (GEA; SGR 2021 00925)

També està vinculat a la Càtedra interuniversitària de l’Aigua, Natura i Benestar