Benvinguts a l’espai dedicat als cursos de formació relacionats amb la pràctica del voluntariat de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Aquí trobaràs una àmplia oferta formativa dirigida a aquells membres de la comunitat universitària que volen involucrar-se en accions solidàries i contribuir positivament a la societat. A través d’aquests cursos, proporcionem les eines i coneixements necessaris per desenvolupar un voluntariat eficaç, conscient i transformador. Aquests cursos, sovint reconeguts amb crèdits acadèmics, combinen formació teòrica amb pràctica i són gratuïts per als estudiants de la UVic.

PRESENCIAL FINANÇAT PER LA FUNDACIÓ SALUT I COMUNITAT

Si ets estudiant de la Universitat de Vic i vols formar-te per a ser Agent de Salut en temes de drogues, sexualitats i gènere; si tens ganes de liderar campanyes de promoció de la salut en la teva facultat, llavors aquesta informació t’interessa.Vine a formar-te amb nosaltres en la promoció de les sexualitats saludables, prevenció i reducció de riscos en el consum d’alcohol i altres drogues des d’una perspectiva de gènere on, a més d’adquirir els coneixements teòrics, podràs posar-los en pràctica dissenyant una campanya preventiva a implementar al teu campus universitari.

Aquest curs està subvencionat, per la qual cosa no té cost per a estudiants UVic i al finalitzar obtindràs el reconeixement d’1 crèdit RAC i un certificat d’Agent de Salut EPF.Fa falta inscripció prèvia. Són places limitades. No et quedis sense la teva!

Calendari: Dimarts de 13 a 15h presencial (01/10 al 26/11) Lloc: Campus Miramarges. Aula F301
Preu: Gratuït
Contingut

Inscripció curs

Nom
A quin curs et vols inscriure?
ONLINE
Calendari

Del 14 d’octubre al 15 de novembre
Format online

Programa
  • 1. El voluntariat
    • 1.1. Definicions
    • 1.2. Característiques i valors de l’acció voluntària
    • 1.3. Àmbits de l’acció voluntària
    • 1.4. Entorn i context històric
  • 2. La persona voluntària
    • 2.1. Què ens motiva a fer voluntariat?
    • 2.2. El perfil de la persona voluntària
    • 2.3. La participació: element fonamental de l’acció voluntària
    • 2.4. Drets i deures de la persona voluntària
  • 3. L’organització del voluntariat
    • 3.1. Coneixement de l’entitat i del seu ideari i/o projecte d’acció
    • 3.2. Compromís amb l’entitat
    • 3.3. Articulació entre la persona remunerada i la persona voluntària
    • 3.4. El procés de participació en l’entitat
    • 3.5. El treball en equip
OFERTA FORMATIVA IMPULSADA I FINANÇADA PER L’AGÈNCIA DE SALUT PÚBLICA DE CATALUNYA
Calendari

04/02 al 17/03

Format online

Programa

En acabar el curs en línia, sereu capaços de conèixer i aplicar:

  1. Les definicions del “tabaquisme ambiental” i els efectes que té en la salut perinatal
  2. Les característiques del tabaquisme durant l’embaràs
  3. Les característiques del tabaquisme durant el període d’alletament matern
  4. Com abordar i intervenir el tabaquisme ambiental a l’etapa perinatal
  5. Les claus culturals i l’abordatge del tabaquisme en poblacions desfavorides: comunitat gitana
  6. Com prevenir l’inici del tabaquisme en l’adolescència.
  7. El procés de canvi
  8. Habilitats motivacionals per a l’entrevista
  9. Treballar la importància i la confiança
  10. Els beneficis de deixar de fumar
  11. El test de dependència nicotínica
  12. El protocol de visites recomanat
  13. Com intervenir per ajudar a deixar de fumar: activitats de preparació i consells per als primers dies
  14. Les intervencions farmacològiques en la deshabituació tabàquica
  15. Utilització de la Teràpia substitutiva amb nicotina, bupropió i la citisina
  16. Utilització del carboxímetre
  17. Com prevenir les recaigudes
  18. Deixar de fumar i pes
  19. Els mites o les creences errònies sobre el tabaquisme
Objectius general
  • Formar en habilitats pràctiques, coneixements i actituds en relació a l’abordatge i intervenció per evitar el tabaquisme ambiental en infància.

Objectius específics

Al finalitzar el curs els participants seran capaços de:

  • Conèixer el tabaquisme ambiental i diferenciar les diferents formes de contaminació.
  • Identificar la morbiditat relacionada amb la salut perinatal i la infància.
  • Conèixer les especificacions del tabaquisme ambiental en ocasions especials: embaràs i alletament matern.
  • Abordar el tabaquisme ambiental en totes les etapes (perinatal i infantil) i de manera transversal.
  • Abordar el tabaquisme en poblacions més desfavorides: comunitat gitana.
  • Abordar infantils relacionades amb el tabaquisme ambiental.
  • Portar a terme intervencions preventives en infància/adolescència.
  • Aplicar intervenció segons fase de canvi i habilitats motivacionals.
  • Fer l’abordatge i intervenció en tabaquisme ambiental en la infància.
  • Fer l’abordatge i intervenció bàsica en deshabituació tabàquica (intervenció i coneixement bàsica dels tractament farmacològics d’ajuda).
Graus recomanats
  • Biologia
  • Biomedicina
  • Biotecnologia
  • Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport / Mestre d’Educació Primària amb Menció en Educació Física
  • Educació Social
  • Mestre d’Educació Primària
  • Ciències de l’Activitat Física i de l’EsportCiències de l’Activitat Física i de l’Esport / Mestre d’Educació Primària amb Menció en Educació Física
  • Psicologia
  • Biomedicina
  • Fisioteràpia
  • Infermeria
  • Medicina
  • Nutrició Humana i Dietètica
  • Odontologia
  • Teràpia Ocupacional
Calendari

Del 04/02 al 17/03

Format online

Programa
  1. Definicions activitat física i salut
  2. Epidemiologia de la inactivitat física i el sedentarisme
  3. Beneficis de l’activitat física
  4. Recomanacions d’activitat física per edats
  5. Mesurar el nivell d’activitat física
  6. Riscos i contraindicacions de l’activitat física
  7. Entrevista clínica i activitat física
  8. Etapes del canvi i registre a l’historia clínica
  9. Entrevista motivacional
  10. Intervenció activitat física a l’atenció primària
  11. Assessorament en activitat física
  12. Activitat física en obesitat, sobrepès
  13. Activitat física en diabetis
  14. Activitat física en hipertensió
  15. Activitat física en dislipèmies
  16. Activitat física en lumbàlgia
  17. Activitat física en artrosis,artritis
  18. Activitat física en ansietat, depressió
  19. Activitat física en MEPOC
  20. Activitat física en embaràs
  21. Prevenció de recaigudes
  22. Falses creences i activitat física
Objectiu general
  • Facilitar l’adquisició de les habilitats necessàries per fer una identificació precoç i una intervenció breu per prevenir el sedentarisme i promoure l’activitat física
  • Millorar el coneixement del professional per a realitzar una intervenció d’activitat física i sedentarisme
  • Fomentar la difusió de les eines del programa “Promoció de l’Activitat Física Saludable” entre els professionals de l’Atenció Primària
Objectius específics

Un cop acabat el curs, els professionals estaran en condicions de:

  • Realitzar el cribratge del sedentarisme i realitzar un abordatge precoç
  • Realitzar un adequat consell i recepta d’activitat física
  • Identificar el risc de inactivitat física i aconsellar individualment d’activitat física
  • Receptar activitat física en funció de diverses malalties que pugui presentar la persona
  • Conèixer els recursos existents per a una derivació o consell d’activitat física local, basat en rutes saludables municipals o recursos del mapa d’actius en salut.
Graus recomanats
  • Biologia
  • Biomedicina
  • Biotecnologia
  • Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport / Mestre d’Educació Primària amb Menció en Educació Física
  • Educació Social
  • Mestre d’Educació Primària
  • Ciències de l’Activitat Física i de l’EsportCiències de l’Activitat Física i de l’Esport / Mestre d’Educació Primària amb Menció en Educació Física
  • Psicologia
  • Biomedicina
  • Infermeria
  • Medicina
  • Nutrició Humana i Dietètica
  • Odontologia
  • Teràpia Ocupacional
Excepcions:

Els estudiants de fisioteràpia no podran reconèixer el crèdit.

Calendari

Del 04/02 al 17/03

Format online

Programa

1. Per què hem d’intervenir en el consum de risc i perjudicial d’alcohol?
2. Abordatge del consum
3. Intervenció en el consum de risc d’alcohol
4. Conseqüències per a la salut derivades
5. Diagnòstic de la dependència de l’alcohol
6. Tractament de la dependència

Objectiu general
  • Facilitar l’adquisició de les habilitats necessàries per fer una identificació precoç i una intervenció breu en el consum de risc i perjudicial d’alcohol, així com també abordar la síndrome de dependència de l’alcohol.
  • Millorar el coneixement del professional per tractar els problemes d’alcohol.
  • Fomentar la difusió de les eines del programa “Beveu menys” entre els professionals de l’AP i CAS.
Objectius específics

Un cop acabat el curs, els professionals estaran en condicions de:

  • Detectar i fer un abordatge precoç del consum d’alcohol.
  • Identificaran el consum de risc i perjudicial d’alcohol, així com els casos de dependència en la seva pràctica assistencial.
  • Reconèixer la informació actualitzada sobre tractaments farmacològics en els casos de pacients amb dependència de l’alcohol.
Graus recomanats
  • Biologia
  • Biomedicina
  • Biotecnologia
  • Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport / Mestre d’Educació Primària amb Menció en Educació Física
  • Educació Social
  • Mestre d’Educació Primària
  • Ciències de l’Activitat Física i de l’EsportCiències de l’Activitat Física i de l’Esport / Mestre d’Educació Primària amb Menció en Educació Física
  • Psicologia
  • Biomedicina
  • Fisioteràpia
  • Medicina
  • Nutrició Humana i Dietètica
  • Odontologia
  • Teràpia Ocupacional
Excepcions:

Els estudiants d’infermeria no podran reconèixer el mig crèdit.

Calendari

Del 04/02 al 17/03

Format online

Programa
  1. Epidemiologia del tabaquisme
  2. El tabac i les malalties relacionades
  3. Mortalitat a causa del tabaquisme
  4. Definicions sobre el consum de tabac
  5. Procés de canvi per deixar de fumar
  6. Com abordar el tabaquisme
  7. Intervenció motivacional
  8. Protocol de visites
  9. Motius per deixar de fumar
  10. Beneficis de deixar de fumar
  11. Exercicis de preparació en persones decidides
  12. Test de dependència nicotínica
  13. Síndrome d’abstinència i consells
  14. Fàrmacs per deixar de fumar
  15. Fàrmacs de primera Línia:
    15.1 Teràpia Substitutiva amb nicotina
    15.2 Citisina
    15.3. Bupropió
  16. Falses seguretats i prevenció de recaigudes
  17. Carboximetria
  18. Deixar de fumar i pes
  19. Mites i creences
Objectius principal del curs
és formar els professionals sanitaris de diferents àmbits en habilitats pràctiques, coneixements i actituds relacionats amb l’abordatge i la intervenció en tabaquisme.
Objectius específics
Al finalitzar el curs els participants seran capaços de:
  • Conèixer l’epidemiologia i els efectes del tabaquisme
  • Identificar les definicions sobre el consum de tabac
  • Identificar els components del tabac
  • Abordar el tabaquisme actiu i passiu
  • Intervenir segons el moment d’estadi de canvi
  • Aplicar habilitats motivacionals en l’entrevista
  • Aplicar el protocol de visites recomanat i les activitats de preparació
  • Valorar els beneficis en deixar de fumar
  • Aplicar el test de dependència
  • Adquirir habilitats per abordar la síndrome d’abstinència
  • Valorar i conèixer les intervencions farmacològiques de primera línia
  • Adquirir habilitats per prevenir i intervenir en les recaigudes
  • Abordar el tema del pes en deixar de fumar
  • Assabentar-se d’els mites o creences sobre tabaquisme
Graus recomanats
  • Biologia
  • Biomedicina
  • Biotecnologia
  • Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport / Mestre d’Educació Primària amb Menció en Educació Física
  • Educació Social
  • Mestre d’Educació Primària
  • Ciències de l’Activitat Física i de l’EsportCiències de l’Activitat Física i de l’Esport / Mestre d’Educació Primària amb Menció en Educació Física
  • Psicologia
  • Biomedicina
  • Fisioteràpia
  • Medicina
  • Nutrició Humana i Dietètica
  • Odontologia
  • Teràpia Ocupacional
Excepcions:

Els estudiants d’infermeria no podran reconèixer el crèdit.

Calendari

Del 20/01 al 21/04

Format online

Programa
  1. INTRODUCCIÓ
  2. PERÍODE DE LACTÀNCIA EXCLUSIVA
  3. ALIMENTACIÓ COMPLEMENTÀRIA
  4. RECOMANACIONS PER A UNA ALIMENTACIÓ SALUDABLE EN LA INFÀNCIA
  5. INTOLERÀNCIES I AL·LÈRGIES
  6. OBESITAT EN L’INFANT I L’ADOLESCENT
  7. CONSELL ALIMENTARI EN POBLACIONS IMMIGRANTS I AMB DIETES ALTERNATIVES
Objectius principal del curs
Actualitzar els coneixements sobre nutrició i alimentació infantil en base a l’evidència científica més actual, oferint noves eines i aprofundint en alguns temes d’especial interès per als/a les professionals de l’atenció primària de salut.
Objectius específics
  • Identificar els beneficis de la lactància materna per tal de millorar-ne el consell.
  • Conèixer les noves tendències en l’alimentació complementària i comparar-les amb les tradicionals.
  • Detectar i diferenciar aliments i patrons de conducta sans i malsans.
  • Reconèixer l’abordatge alimentari i dietètic en cas d’alꞏlèrgies alimentàries i celiaquia, així com identificar-ne el tractament adequat en cada cas.
  • Conèixer i aprofundir en la prevenció i l’abordatge de l’excés de pes des de l’atenció primària, des de la vessant dietètica, d’activitat física i de l’acompanyament emocional.
  • Contemplar les dietes alternatives en poblacions immigrants com a part del procés d’identificació cultural i saber oferir consell dietètic d’acord amb aquestes situacions.
  • Aplicar els coneixements bàsics sobre la pauta alimentària vegetariana en la infància.
  • Avaluar els coneixements teòrics adquirits en l’aplicació pràctica de simulacres de visites a la consulta.
Graus recomanats
  • Biologia
  • Biomedicina
  • Biotecnologia
  • Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport / Mestre d’Educació Primària amb Menció en Educació Física
  • Educació Social
  • Mestre d’Educació Primària
  • Ciències de l’Activitat Física i de l’EsportCiències de l’Activitat Física i de l’Esport / Mestre d’Educació Primària amb Menció en Educació Física
  • Psicologia
  • Biomedicina
  • Fisioteràpia
  • Medicina
  • Nutrició Humana i Dietètica
  • Odontologia
  • Teràpia Ocupacional
Excepcions:

Els estudiants de Nutrició Humana i Dietètica i d’Infermeria no podran reconèixer el crèdit.

Calendari

Del 20/01 al 21/04

Format online

Programa
  1. Guia Petits canvis per menjar millor
  2. Plans de cures de l’ECAP:
    • Millora del hàbits de salut
    • Manteniment dels hàbits de salut
    • Sobrepès
    • Obesitat
    • Dislipèmia: seguiment
    • Diabetis mellitus 2: seguiment
    • Hipertensió: seguiment
    • Síndrome metabòlica
  3. Infografies ECAP:
    • Alimentació baixa en sal
    • Alimentació en les dislipèmies
    • Alimentació en la diabetis mellitus de tipus 2
    • Alimentació en l’excés de pes
  4. L’educació grupal per a la salut
  5. Consejo integral en estilo de vida en Atención Primaria, vinculado con recursos comunitarios en población adulta.
  6. Document d’al·legacions alimentàries de l’AESAN
Objectius principal del curs
  • Millorar la competència dels i de les professionals de la salut sobre nutrició i consell alimentari en la prevenció i l’abordatge de les malalties cròniques no transmissibles més prevalents.
Objectius específics
  • Identificar els beneficis de l’alimentació saludable i sostenible per tal de millorar-ne el consell.
  • Conèixer els nous recursos que poden ser d’utilitat per al consell dietètic en la consulta d’atenció primària.
  • Detectar i diferenciar aliments i patrons de conducta sans i malsans.
  • Conèixer i aprofundir en la prevenció i el tractament de l’excés de pes, la diabetis mellitus tipus 2, la hipertensió arterial i les dislipèmies des de l’atenció primària en la vessant dietètica, d’activitat física i de l’acompanyament emocional.
  • Aplicar els coneixements bàsics sobre l’educació per a la salut tant en la consulta individual com en intervencions grupals en l’atenció primària.
  • Avaluar els coneixements teòrics adquirits en l’aplicació pràctica de simulacres de visites a la consulta i de sessions d’educació grupal per a la salut.
Graus recomanats
  • Biologia
  • Biomedicina
  • Biotecnologia
  • Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport / Mestre d’Educació Primària amb Menció en Educació Física
  • Educació Social
  • Mestre d’Educació Primària
  • Ciències de l’Activitat Física i de l’EsportCiències de l’Activitat Física i de l’Esport / Mestre d’Educació Primària amb Menció en Educació Física
  • Psicologia
  • Biomedicina
  • Fisioteràpia
  • Medicina
  • Nutrició Humana i Dietètica
  • Odontologia
  • Teràpia Ocupacional
Excepcions:

Els estudiants de Nutrició Humana i Dietètica i d’Infermeria no podran reconèixer el crèdit.