El projecte “MÉS” (Mentoria en educació secundària) per a la prevenció de l’abandonament escolar prematur (AEP), impulsat per la Fundació Antiga Caixa Manlleu i coordinat des de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), ha constatat que la mentoria és un recurs de gran valor per garantir que els estudiants de secundària en situació de vulnerabilitat no abandonin els estudis abans d’hora. L’avaluació qualitativa i quantitativa dels resultats de la prova pilot mostra millores significatives en àmbits com la motivació, l’autoestima i l’orientació acadèmica dels joves que han estat acompanyats per mentors professionals.

El projecte “MÉS”, de caràcter innovador, va néixer des de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, que va identificar la necessitat d’un model d’acompanyament educatiu estructurat al territori, i va proposar a la UVic-UCC coordinar-ne el disseny, la implementació i l’avaluació. L’objectiu principal del projecte “MÉS” és afavorir la graduació en l’educació secundària obligatòria (ESO) i promoure la continuïtat formativa mitjançant un seguiment personalitzat que atén les dimensions acadèmica, emocional i social de l’alumnat.

Durant tres cursos acadèmics (entre el 2021 i el 2024), el projecte “MÉS” ha desenvolupat una prova pilot a cinc instituts de la comarca d’Osona: Institut del Ter (Manlleu), La Salle (Manlleu), FEDAC Pare Coll (Vic), Institut La Plana (Vic) i Institut del Voltreganès (les Masies de Voltregà). La prova pilot va començar amb el mentoratge de trenta-vuit joves de 3r i 4t d’ESO i quatre mentors professionals, i va finalitzar amb vint-i-sis estudiants de 4t d’ESO mentorats.

Dels vint-i-sis estudiants que van rebre mentoratge, un cop acabada l’educació secundària obligatòria, setze es van graduar —onze van fer un cicle formatiu de grau mitjà i cinc van fer batxillerat—, sis van cursar programes de formació i inserció, i dos van decidir repetir 4t d’ESO. Dos estudiants van ser baixa per motius de mobilitat geogràfica. El projecte “MÉS” ha tingut continuïtat aquest curs 2024-2025 i dels cinc centres de secundària inicials que van participar-hi, tres el mantenen i se n’ha incorporat un de nou: l’Institut Antoni Pous (Manlleu).

Canvis reals en l’alumnat

Verònica Jiménez, investigadora principal del projecte “MÉS” i membre del Grup de Recerca sobre Atenció a la Diversitat (GRAD) de la UVic-UCC, destaca que “les dades d’impacte del projecte “MÉS” mostren canvis reals en la percepció de l’alumnat sobre la seva pròpia trajectòria educativa i les seves possibilitats de futur”. Els resultats de la prova pilot han demostrat que hi ha diferències significatives entre els estudiants no mentorats i els mentorats pel que fa a l’autoconcepte acadèmic, és a dir, en la manera com ells mateixos perceben el seu nivell acadèmic i quin grau de competència pensen que tenen per afrontar els estudis. “Hem observat una millora en els estudiants que disposen del suport del mentoratge, els quals acostumen a tenir un concepte d’ells mateixos inferior, fet que disminueix el seu rendiment i impacta en la seva autoestima”, explica Jiménez.

Pel que fa a la dimensió acadèmica, malgrat que el grup d’estudiants mentorats té quatre vegades més de possibilitats de suspendre tres assignatures o més, s’ha vist que els seus resultats acadèmics no empitjoren i que el programa fa de contenció. En aquest aspecte, comenta la investigadora, també “cal tenir en compte la manera com cada centre educatiu gestiona l’atenció a la diversitat i com es configuren els grups classe, ja que això condiciona la manera com l’alumne s’autopercep”.

Des del punt de vista de la dimensió social, les dades obtingudes de forma parcial no han permès fer una anàlisi exhaustiva, però sí que revelen que els estudiants mentorats acostumen a ser joves que estan més rebutjats socialment, sobretot per qüestions de comportament. Aquest rebuig és més evident i creixent al llarg del temps entre les noies que entre els nois. No obstant això, aquests joves perceben una millora en les seves relacions socials.

Compartir un repte

Jordi Collet, catedràtic de Sociologia de l’Educació de la UVic-UCC, remarca que “el projecte “MÉS” ha posat de manifest que el vincle emocional i l’acompanyament personalitzat són clau per revertir desigualtats educatives estructurals”. L’abandonament escolar prematur és un dels problemes més preocupants a què s’enfronta el sistema educatiu espanyol i català. Amb dades del 2021, la taxa d’AEP a Catalunya era del 14,8 %, lluny del 9 % que la Unió Europea proposa per al 2030. Segons Collet, l’AEP “és un fenomen complex i d’origen multicausal que planteja un repte que cal abordar des de la política educativa, però també, i amb caràcter urgent, des dels centres educatius d’educació secundària obligatòria”.

Anna Roca, directora de l’Institut La Plana de Vic, valora positivament la iniciativa i la participació d’aquest centre en el projecte, i subratlla que “un alumne amb un bon acompanyament té millors perspectives de futur”. Segons ella, alguna alumna va mostrar un alt seguiment de les sessions de mentoratge malgrat que faltava sovint a classe i va manifestar que l’acompanyament va ser clau perquè no abandonés els estudis.

Domènec Xicota, president de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, recorda que “des de la nostra institució vam detectar la necessitat d’una acció directa sobre l’abandonament escolar prematur, i vàrem decidir posar-hi fil a l’agulla impulsant una proposta estructurada, rigorosa i amb una mirada de territori”. Per la seva banda, Helena Picó, directora de la Fundació, afegeix que “aquest és un projecte de present i de futur, i el nostre objectiu ara és garantir-ne la continuïtat i fer-lo arribar a nous centres, amb complicitats institucionals i la voluntat que pugui esdevenir un model reproduïble a escala de país”.

Presentació de l’avaluació del projecte i la seva continuïtat

L’avaluació i l’impacte del projecte “MÉS” s’han donat a conèixer aquest matí en un acte obert a tot el públic que s’ha fet a la Sala Segimon Serrallonga de la UVic-UCC, presidit pel rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, i el president de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, Domènec Xicota. En el transcurs de l’acte s’han presentat els orígens del projecte i els resultats obtinguts, s’ha projectat un vídeo explicatiu del projecte “MÉS” i també s’han donat a conèixer diverses experiències a partir de mentors i representants d’instituts. La jornada ha finalitzat amb l’avançament de les línies de continuïtat del projecte.