La UVic-UCC va participar aquest cap de setmana en la setena edició de la cursa “Plogging” per la natura Ultra Clean Marathon, que va tenir lloc a Osona. Es tracta d’una cursa solidària i sostenible amb el medi ambient, que té per objectiu que els equips participants recullin, mentre corrin o caminin, tanta brossa i deixalles com sigui possible.
Aquesta setena edició va estar marcada per la pluja i per la commemoració del Dia Mundial de l’Aigua. Enguany, hi van participar 40 equips i 235 persones, que van recórrer diferents paratges d’Osona, mentre recollien deixalles. Per primer cop, la UVic-UCC va ser-hi present amb el seu propi, equip format per sis professors de les diferents facultats de la Universitat: Santiago Roura, professor de la Facultat de Medicina; Rosa Àlvarez Sererols, assessora jurídica de la Unitat de Compres i Contractació (AISG); Melody Miranda, del Servei de Gestió Documental, Arxiu i Registre (SGDiR); Kata Varju, professora de la Facultat d’Educació, Traducció, Esports i Psicologia (FETEP); Elisenda Fenollosa, estudiant de Fisioteràpia, i Montse Fernández, professora de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar (FCSB).
Més de mil quilos recollits
Els participants podien escollir entre recórrer un circuit més llarg, de 60 km, o bé un de més curt, de 36 km, fos corrent o caminant. En la distància més llarga, l’equip Vedruna 1 es va proclamar guanyador, mentre que en la modalitat curta la victòria va ser per a l’equip Vedruna 5. Aquests dos equips no només es beneficiaran del reconeixement local sinó que tindran l’oportunitat de participar en el Mundial de Plogging 2025.
En total, els corredors van recollir 1.053 kg de residus, que amb l’ajuda dels voluntaris i voluntàries de Vic, van arribar fins als 1.360 kg. Una de les novetats destacades d’aquest any ha estat la col·laboració amb l’Escola d’Art de Vic, que ha creat escultures i un mural a partir de les deixalles trobades, amb l’objectiu de sensibilitzar el públic i mostrar l’impacte dels residus en els ecosistemes.
La setena edició va culminar amb una recaptació econòmica de 13.500 euros, que es destinaran a tres projectes de restauració ecològica en riberes de rius i ecosistemes aquàtics com el riu Fluvià (Girona), la bassa del Miracle (Lleida) i el barranc de Santes Creus (Tarragona). Aquesta activitat té la col·laboració del Servei d’Esports de la UVic-UCC.