El projecte “UNIACT! – Universitats en acció per un món més just” va organitzar la setmana passada la jornada interuniversitària de recerca en cooperació Disseny d’Instruments i Reconeixement. La UVic-UCC, que col·labora a UNIACT! a través de l’Oficina de Voluntariat i Cooperació, des d’on es pivoten diferents accions del projecte, hi va participar amb la intervenció de Mar Beneyto-Seoane, investigadora del grup de recerca en Recerca Educativa (GREUV), en una de les taules rodones sobre recerca i cooperació.
UNIACT! és una iniciativa impulsada per totes les universitats públiques i privades de Catalunya agrupades a la Xarxa Tècnica de Cooperació, Voluntariat i Refugi del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), òrgan del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat. L’objectiu d’aquesta iniciativa és fomentar la interacció de les universitats catalanes amb els diferents actors de la cooperació al desenvolupament i, d’aquesta manera, potenciar el rol de les institucions universitàries en la transformació social, amb èmfasi en l’educació crítica i la participació activa dels membres de la comunitat universitària. Un dels principals eixos d’actuació de les universitats en l’àmbit de la cooperació és la recerca i la transferència de coneixement orientades al desenvolupament humà i la jornada, que va tenir lloc el dia 13 de març a la Universitat Politècnica de Barcelona, tenia com a objectiu impulsar una sessió de treball interuniversitària per visibilitzar la feina feta des de les universitats catalanes.
Mar Beneyto-Seoane va participar en la taula rodona “Com incorporem les noves narratives sobre cooperació? Què ens dona bons resultats i què no?”, on va presentar el projecte de “Pràctiques Internacionals al Marroc” de la Facultat d’Educació, Traducció, Esports i Psicologia (FETEP). Aquest projecte consisteix en una prova pilot de dos anys en què s’ha fet una anàlisi de les necessitats formatives del Centre Baraka, una entitat de Nador. En el marc d’aquest projecte també s’ha fet una estada de pràctiques, en què estudiants de la FETEP han desenvolupat projectes sobre la comunicació no violenta i han preparat activitats juntament amb les persones treballadores del Centre Baraka. La UVic-UCC també hi va ser present a través de l’Oficina de Voluntariat i Cooperació, que participa en el subgrup liderat per la Universitat de Girona i que treballa per l’elaboració d’un curs transversal d’educació global per tractar dotze temàtiques diferents relacionades amb la cooperació al desenvolupament.
La Universitat de Girona (UdG) lidera el projecte, que té la col·laboració del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).