Elisabet Fernàndez Currius és graduada en CAFE i MEF a les promocions del 2008 i 2011, respectivament. Va entrar a treballar a la UVic l’any 2010 i actualment és la responsable de l’Oficina de Voluntariat i Cooperació i dels projectes relacionats amb la comunitat universitària de l’UHub, des de la seva creació l’any 2020.
Quina missió i quins objectius té l’Oficina de Voluntariat i Cooperació de la UVic?
Des del 2020, l’Oficina de Voluntariat de la UVic forma part de l’UHub, el Servei a la Comunitat Universitària. L’objectiu és fomentar la participació activa dels membres de la comunitat universitària en activitats de voluntariat.
El seu treball es divideix en quatre grans àrees. En primer lloc, hi ha el voluntariat: volem ajudar els estudiants a desenvolupar habilitats transversals que no només els beneficien personalment, sinó que també els preparen per ser ciutadans actius i socialment responsables. En segon lloc, tenim els convenis: hem signat acords amb unes quaranta entitats de la comarca que treballen en àmbits com l’exclusió social, l’atenció a la gent gran i la diversitat funcional. També organitzem cursos de formació, que poden comptar per a crèdits acadèmics. Així, els estudiants poden participar en activitats universitàries, com les activitats solidàries o de cooperació, i fer cursos com el d’iniciació al voluntariat o el de salut, sexualitat i drogues. Finalment, col·laborem amb entitats de voluntariat i ONG, que actuen tant en l’ambit local com internacional. Això permet als estudiants treballar sobre el terreny i en equips interdisciplinaris, oferint-los una experiència pràctica i enriquidora. Tot plegat, s’emmarca dins d’un objectiu més ampli de la UVic de formar ciutadans compromesos i responsables que contribueixin positivament a la societat.
Quants estudiants han participat en activitats de voluntariat durant aquest curs? Ha augmentat o disminuït la participació respecte a l’any anterior?
Aquest curs ha augmentat molt la participació dels estudiants en les diferents activitats que ofereix l’Oficina, sobretot en l’àmbit de formació, de manera que hem passat d’oferir un curs a oferir-ne sis per semestre. A més, també han augmentat molt els estudiants que s’han interessat per les diverses ofertes de voluntariat. Durant aquest curs han participat en algun dels àmbits de l’Oficina més d’un miler d’estudiants.
Quins nous projectes de voluntariat s’han iniciat aquest curs?
Ha continuat augmentant el nombre d’entitats amb les quals tenim conveni, a més de buscar nous àmbits que puguin ser d’interès per a la comunitat, com ara el treball amb entitats esportives, o les accions aplicades en el marc les ciències naturals o bé en relació amb els aspectes més tecnològics. A més de l’augment en la participació formativa, també s’han organitzat noves activitats solidàries i de campus, al costat d’altres accions ja molt consolidades com són les dues edicions de la Donació de Sang (tardor i primavera).
Com creus que els estudiants perceben els beneficis de participar en activitats de voluntariat?
Els estudiants perceben els beneficis de participar en activitats de voluntariat de diverses maneres, tant en l’àmbit personal, com acadèmic i professional. A l’Oficina de Voluntariat, sempre intentem destacar aquests avantatges quan expliquem als estudiants les raons per les quals haurien de considerar fer voluntariat.
El primer gran benefici és el desenvolupament personal i emocional. Participar en activitats de voluntariat ajuda els estudiants a créixer com a persones i a fomentar-los valors com l’empatia, la responsabilitat i la solidaritat. A més, el voluntariat millora notablement les habilitats socials i de comunicació. Quan els estudiants treballen en activitats de voluntariat, aprenen a treballar en equip, a comunicar-se de manera efectiva i a resoldre conflictes. Aquestes habilitats són imprescindibles no només en la vida personal sinó també en l’àmbit laboral.
El voluntariat també proporciona una experiència professional i acadèmica molt valuosa. Participar en aquestes activitats permet als estudiants adquirir experiència pràctica, que pot ser un gran actiu en els seus currículums. Aquesta experiència demostra el seu compromís social, la seva capacitat de treballar en diferents entorns i la seva iniciativa, aspectes que esdevenen avantatges competitius quan busquen feina. A més, molts estudiants experimenten un fort sentit de comunitat i pertinença quan participen en activitats de voluntariat. Se senten part d’alguna cosa més gran que ells mateixos i veuen com la seva contribució té un impacte positiu en la societat.
Finalment, a més d’aquests beneficis, els estudiants poden obtenir reconeixement acadèmic a través dels crèdits RAC i un certificat en format d’Insígnia Digital, que complementa el seu perfil acadèmic i professional.
Tenim novetats per al pròxim curs acadèmic?
Amb vista al pròxim curs, ens agradaria consolidar el nombre d’estudiants que participen en les activitats solidàries i formatives, i també iniciar un projecte de cooperació local o internacional, a més d’ampliar l’àmbit geogràfic i les entitats col·laboradores on poder fer voluntariat.
Quin missatge final voldries donar als estudiants i a la comunitat universitària sobre la importància del voluntariat?
El voluntariat és una experiència transformadora, que té un impacte profund tant en les persones que reben ajuda com en aquelles que l’ofereixen. Vull recordar a tots els estudiants i als membres de la comunitat universitària que el voluntariat és una manera poderosa de contribuir a la societat i de créixer personalment.
Per als estudiants, el voluntariat no només és una oportunitat per posar en pràctica els coneixements acadèmics, sinó també per desenvolupar habilitats crucials com l’empatia, la comunicació, la resolució de problemes i el treball en equip. Aquestes habilitats són valuoses en qualsevol camí professional i en la vida diària.
La idea principal, aplicada a l’activitat de voluntariat, però en general a totes aquelles accions que no són pròpiament acadèmiques i sí de comunitat, és la d’aprofitar al màxim el pas per la universitat. I fer-ho no només dins les aules, sinó també participant en totes les possibilitats que la UVic ofereix a través de l’UHub (esport, cultura, voluntariat, serveis, col·lectius), que, al costat de la docència, poden sumar a l’experiència universitària. Això és el que s’emportaran per sempre.