Grups de recerca

Glossa – Grup de recerca en lingüística aplicada, didàctica i literatura és un Grup de Recerca Consolidat (2021 SGR 00813) que integra personal investigador de diverses facultats de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) que fa recerca i transferència del coneixement en àrees que tenen com a punts focals la capacitat lingüística humana i la interrelació amb la literatura i la cultura. Glossa s’estructura en quatre línies: 1) Lingüística aplicada i interculturalitat, 2) Literatura i estudis culturals 3) Cultura, benestar i llenguatges en educació infantil 4) Ensenyament i aprenentatge de la traducció i les llengües amb suport digital.

Els membres de Glossa lideren i col·laboren en projectes locals, nacionals i internacionals i fan docència a graus, màsters i doctorats dels estudis d’educació i de traducció de la UVic-UCC. Glossa crea lligams entre recerca i pràctica educativa en lingüística aplicada, didàctica de la llengua i la literatura i patrimoni cultural i ho fa en la totalitat de les etapes, contextos i formats educatius.

GETLIHC – El grup de recerca consolidat (2021 SGR 399) Grup d’Estudis de Gènere: Traducció, Literatura, Història i Comunicació (GETLIHC) de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya es va crear el 1999. Des del seu inici, s’han promogut diferents projectes amb la finalitat d’investigar i difondre els estudis de gènere en el context universitari, des dels àmbits de coneixement de la traducció, la literatura, la història i la comunicació. Ha rebut ajuts de la Comissió Europea, l’Obra Social “la Caixa”, el Ministerio de Economía y Competitividad, l’AGAUR, la UVic-UCC, l’Institut Català de la Dones, la Diputació de Barcelona, consells comarcals, ajuntaments, etc. L’equip investigador ha visibilitzat els resultats de la seva recerca individual i col·lectiva en publicacions diverses i en congressos nacionals i internacionals.

TRACTE – El grup de recerca consolidat (SGR 2021 814 GRC) TRACTE (Traducció Audiovisual, Comunicació i Territori) de la Universitat de Vic, es fa fundar l’any 2011, i representa una evolució del GRAVT (Grup de Recerca Audiovisual i Textual), fundat el 1999. Des del seu inici ha tingut una clara voluntat interdisciplinària, amb l’objectiu de promoure la investigació sobre traducció, comunicació i accessibilitat audiovisuals.

Les persones integrants del grup han mostrat els resultats de la seva recerca individual o col·lectiva en publicacions nacionals i internacionals, així com en congressos nacionals i internacionals.

El grup s’articula en tres línies de recerca, que es treballen des de projectes conjunts interdisciplinaris:

1. Traducció audiovisual i comunicació,

2. Comunicació

3. Comunicació i diversitat.

Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris – La Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris (CVEL) és un centre de recerca sobre literatura contemporània i, per tant, també de divulgació i de difusió. Té com a missió estudiar i estimular l’interès per la literatura en general, per bé que se centra de manera especial en la catalana. Tot fet literari universal i tots els gèneres entren en el camp d’acció de la Càtedra, i no cal dir que té una dedicació particular a Jacint Verdaguer i a tota la literatura osonenca, que té figures tan destacades com ara Segimon Serrallonga, Miquel Martí i Pol, Emili Teixidor o M. Àngels Anglada.