La Unitat d’Igualtat de la UVic-UCC, l’Oficina Tècnica d’Igualtat de Gènere i LGTBI (Vic Dones – SIAD Osona) i ACVIC organitzen Paraules a cor obert, un cicle de trobades amb creadores que volen compartir una escriptura que s’origina en l’experiència viva i que vol transmetre les fonts de coneixement que les artistes van trobant al llarg del seus diversos itineraris de vida i de creació. Són escriptures que enllacen amb una genealogia femenina de la paraula que no ha renunciat mai a desplegar-se lliurement; vulnerable però arrelada a la font portadora de sentit que és la llengua mare, la llengua viva. Escriptura a cor obert que dona veu a molts temes que han estat tabú i dels que ara volem parlar i saber-ne més: les experiències femenines del coneixement i la transcendència, el plaer femení independent, la mística activista, i la vivència de l’amor universal.

 

PARLAR AMB L’UNIVERS

Dijous 13 de febrer 19 h Lloc: ACVIC

Silvia Gubern

Trobada amb l’artista i lectura de poemes.

Pintora, pionera de l’art conceptual i dissenyadora, Silvia Gubern ha fet un treball de recerca

profunda de les fonts que unifiquen les tres branques del coneixement: l’art, la ciència i l’esperit. La seva escriptura dictada ha estat recollida en tres llibres de poesia que es reeditaran properament: Imperdibles, La Puerta de los Lindes i Poesia Cosmológica. L’interessa el coneixement que neix en la vibració i sintonia de la veu personal i la veu del cosmos, en la obertura dels sentits sensorials i el treball interior de la consciència ampliada més enllà de les estructures que ens limiten. Convida a recuperar el poder guaridor de les paraules escrites que, com diu, “són ideogrames màgics i poderosos que brollen al marge d’una mateixa i de la ment”.

 

PARLAR AMB EL PLAER

Dijous 12 de març 19 h Lloc: Llibreria Foster & Wallace

Mireia Sallarès

Presentació de llibre.

Presentació de la segona edició de Las Muertes Chiquitas. Un ensayo documental sobre los orgasmos (editorial Ar- cadia) de Mireia Sallarès, publicat per primera vegada el 2010. El llibre completa el documental homònim de l’artista i és part del projecte que va realitzar en territori mexicà entre el 2006 i 2009. A partir d’una pregunta sobre l’experiència de l’orgasme, Mireia Sallarès es presenta en primera persona i conversa amb 30 dones molt diverses que comparteixen reflexions vivencials. El plaer és el fil conductor a través del qual es despleguen molts altres temes importants en la vida d’aquestes dones com la sexualitat, la violència, la mort, l’ecologia, l’amor, la malaltia, l’espiritualitat i el compromís de l’art amb les realitats de cada una. Paraules que transmeten “vida viscuda”, un material que Mireia Sallarès situa sempre al centre de la seva obra i considera que la UNESCO hauria de declarar “patrimoni de la humanitat”.

 

PARLAR AMB LA TERRA

Dissabte 28 de març 19 h Lloc: ACVIC

Eulàlia Valldosera

Trobada amb l’artista.

Comprendre i aprendre a connectar amb l’element “Aigua” com a motor creatiu i font de sanació. L’artista, que practica la mística activista, compartirà algunes claus de la seva experiència xamànica durant un viatge pel sud d’Itàlia on fa la descoberta i dona veu a un dels llocs de la Mediterrània més potents de l’Antiguitat, on les germandats femenines mantenien viu el diàleg interdimensional.

 

PARLAR AMB L’AMOR

Dimecres 22 d’abril 19 h Lloc: ACVIC

Maia Creus Conferència i lectura performativa de textos de Fina Miralles.

Paraules Fèrtils 1972- 2017, de Fina Miralles, són quatre volums que aple- guen quaranta-cinc anys d’escriptura de l’artista, transcrits i editats per la historiadora de l’art Maia Creus en una magnífica edició de la Fundació Arts de Sabadell (2018). L’immens llegat d’aquests textos és ensenyar-nos que l’Amor és un òrgan de llum per a la vida i

una força ascensional de l’ànima. El camí del cor recupera el vincle perdut entre raó i compassió i desenvolupa la profètica intel·ligència que retorna la veu del saber a l’experiència. No és un mandat

ni tampoc un repte, és una disposició a escoltar els moviments del cor i el seu ritme profètic que és camí íntim de llibertat.

Lectura performàtica de textos de Fina Miralles. Acció realitzada per estudiants del grau d’Educació Social de la Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya, amb direcció i acompanyament de la professora Eva Marichalar Freixa.

 

MERAVELLA’T

Dissabte 25 d’abril Lloc: ACVIC

Irene Pérez

Exploracions i connexions amb la natura a través de l’art.

 

A partir del text “El sentido del asombro” de la bióloga i mare de l’ecologia moderna, Rachel Carson, i a través de la creació d’una petita fanzine, explorarem idees sobre el trinomi infància-natura-aprenentatge.

Taller d’11.00 a 14.00 h. Inscripció prèvia a la web d’ACVIC [www.acvic.org].

Visita comentada de

10.00 a 11.00 h. A càrrec d’Assumpta Bassas, curadora de l’exposició, i Irene Pérez, artista de l’exposició. Visita oberta al públic.