La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya ha acollit durant el mes d’abril una nova edició de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat i la Lliga de Debat Universitària de la Xarxa Vives. 

L’alumnat ha intervingut a la competició d’oratòria que cerca potenciar l’ús de la paraula, el diàleg i l’intercanvi d’idees, així com crear un espai de formació on s’utilitzi el català com a llengua vehicular.

 

LLIGA DE DEBAT DE SECUNDÀRIA I BATXILLERAT 

Al llarg de tres dies, un centenar d’estudiants de quinze centres educatius, representants de les quinze universitats de Catalunya, el País Valencià i Andorra han participat en una experiència formativa que fomenta l’ús de la paraula, el diàleg i l’intercanvi d’idees, alhora que reivindica la llengua pròpia com a eina de cohesió i coneixement.

Els estudiants han hagut de defensar al llarg de la competició tant la posició partidària com la contrària d’un tema polèmic i d’actualitat: “És el culte al cos una amenaça per a la salut?”. 

Després d’un enfrontament molt disputat, el jurat ha proclamat com a guanyador de l’edició 2025 l’equip de l’Escola Manyanet Sant Andreu, en representació de la Universitat Autònoma de Barcelona, mentre que l’equip de l’Institut Josefina Castellví, representant de la Universitat Pompeu Fabra, ha resultat subcampió. A més, el jurat ha distingit l’estudiant Marc Balaguer Jacobo, membre de l’equip de l’IES Misteri d’Elx (Universitat Miguel Hernández d’Elx), amb el guardó de millor orador de la competició.

El jurat de la competició, integrat per professionals de la cultura, l’ensenyament i la comunicació, han valorat cada debat d’acord amb la qualitat de les intervencions i la solidesa de les argumentacions, així com el grau de domini de l’assumpte, la fluïdesa comunicativa dels participants i la posada en escena.

 

LLIGA DE DEBAT UNIVERSITÀRIA

Durant tres dies, una setantena d’estudiants de grau, màster i doctorat de 15 universitats de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears han participat a la capital d’Osona per debatre sobre aquest tema d’actualitat.

Els estudiants universitaris han hagut de defensar al llarg de la competició tant la posició partidària com la contrària d’un tema polèmic i d’actualitat: “La diversitat lingüística està en perill?”

Després d’una final intensa i molt ajustada, el jurat ha determinat que l’equip guanyador de l’edició 2025 és el representant de la Universitat de les Illes Balears (UIB) mentre que l’equip de la Universitat d’Alacant (UA) ha resultat subcampió. Així mateix, el jurat ha decidit distingir l’estudiant Ariadna Tarrida Valle, integrant de l’equip de la Universitat Rovira i Virgili (URV) amb el guardó com a millor oradora de la competició.

Podeu consultar més informació i/o veure els debats aquí.