Irene Perales és estudiant de CAFE i membre del Club Atletisme Canovellas. És l’actual guanyadora del Campionat sub23 de Catalunya i de la cursa UniRun 2021
- Els teus darrers resultats (campionat sub23 d’atletisme de Catalunya i el Campionat de Catalunya) son magnífics tenint en compte les circumstàncies de la pandèmia. Ha estat difícil compaginar COVID19 i entrenaments?
Al principi sí, sobretot quan no podíem sortir de casa i no tenia gaire espai per poder fer exercici. Per sort, l’esport individual va ser dels primers a poder fer-se i tan aviat com ens van deixar, vaig poder retornar als entrenaments amb més normalitat.
- Com es presenta l’UniRun d’enguany que es celebrarà el mes de març? Com l’has preparat?
Diferent de la de l’any passat. El 2021, a causa de les poques curses que s’organitzaven, tenia temps per a descansar bé i hi vaig arribar amb moltes ganes. Per la d’aquesta edició, encara queda poc més d’un mes i no crec que arribi en l’estat de forma que desitjaria, però mentalment tinc ganes de passar-m’ho bé i gaudir de l’ambient.
- Hi ha algun pensament que t’ajudi a mantenir la concentració quan corres?
Depèn del moment i dels objectius que tingui presents en aquell instant. Normalment, aprofito per desconnectar, tot i que hi ha competicions en les quals em concentro pensant en el ritme en què he d’anar per assolir el meu objectiu o simplement en córrer i fer una bona carrera.
- Creus que a la UVic hi ha sensibilitat per a compaginar els estudis amb la competició professional?
De moment, m’he pogut organitzar bé i no he hagut de demanar favors a la universitat per ajudar-me a compaginar l’esport i els estudis, però crec que si algun dia ho necessito, podrem organitzar-nos de la millor manera per poder conciliar l’esport i els estudis.
- Des del punt de vista d’una esportista, què creus que és el millor que ofereixen els estudis de CAFE?
Principalment, el fet de conèixer diferents esports que potser al llarg de la teva vida no t t’havies plantejat de provar, aprendre sobre els esportistes, els diferents nivells i objectius dins de cada disciplina coneixent altres punts de vista de l’esport.
- Les esportistes d’elit sou un referent per a les generacions futures. Tu en tenies alguna? Has percebut dificultats en el mon esportiu pel fet de ser dona? Has notat algun canvi respecte el passat, en aquest sentit?
La veritat és que jo no em considero esportista d’elit…Pel que fa els referents, jo n’he tingut una de molt propera: la meva mare, que també és atleta.
Pel que fa les diferències entre homes i dones, jo diria que malauradament n’hi ha a qualsevol esport, tot i que justament en el meu cas, crec que l’atletisme és un dels més igualitaris que existeixen i el meu club d’atletisme (Club Atletisme Canovelles) potencia molt l’esport femení i fomenta la pràctica esportiva entre les dones. Per això penso que jo no he sigut conscient d’haver trobat dificultats per a poder practicar esport al carrer, a l’escola o a un club.
Considero que, en general, encara queden molts passos per a poder dir que realment hi ha igualtat entre gèneres tant dins com fora de l’àmbit esportiu. El que sí que he observat és que estem aconseguint que es normalitzi el fet que qualsevol dona pugui practicar l’esport que ella vulgui.
- Un cop passada l’edat per competir, cap on t’agradaria enfocar el teu futur professional?
Espero poder competir durant molts anys, independentment del meu nivell. Tot i això, un dels motius pels quals estudio CAFE és per estar vinculada al món de l’esport el màxim de temps possible. M’agradaria poder dedicar-me a organitzar esdeveniments esportius i a organitzar curses per a esportistes de tots els nivells.
- Un lema: “Todo llega cuando tiene que llegar”
- El teu espai preferit de la UVic: la cafeteria
- Desconnectes…Patinant
- La cursa de la teva vida: Crec que encara no ha arribat.