“Creiem que el joc et proposa un aprenentatge significatiu i una experiència diferent que pots viure cada vegada que jugues de nou”

L’Aleix Blancafort va acabar el curs passat el grau en Educació Social i precisament va elaborar el seu TFG (Treball Final de Grau), titulat “Projecte per la creació d’un espai de joc/ludoteca a la UVic-UCC”, amb l’objectiu central d’afavorir la creació de vincles personals entre les persones de la comunitat a través d’un espai de joc. D’altra banda, en Narcís estudia actualment el grau en Publicitat i Relacions Públiques, i és president de l’associació Kodama, una entitat juvenil sense ànim de lucre a Girona que promou el món dels jocs de taula, de rol, l’anime i els còmics. Amb l’ajuda i col·laboració del Servei d’Esports, junts han creat un nou grup de jocs de taula que trobareu de 10 a 14 h el primer dijous de cada mes a la zona del bar de Miramarges (edifici B) i el tercer dijous de mes a la Torre dels Frares.

Contacte: uvic.juga@uvic.cat.

  • Com i perquè vau decidir fundar aquest nou grup a la UVic-UCC?

Aquest projecte neix a partir d’un Treball de Final de Grau que té per objectiu obrir un espai de joc a la universitat. Amb aquest grup, dia a dia, coneixem professorat, alumnat i personal de serveis de la universitat que li agrada la proposta i comparteix la idea de fer créixer aquest espai.

  • Què oferiu com a club de joc?

Actualment oferim activitats de jocs de taula cada primer i tercer dijous de cada mes. El primer al campus Miramarges i el tercer a Torre dels Frares. Tothom qui vulgui pot venir a jugar i aprendre nous jocs. A part d’aquesta activitat estarem presents a les fires i mercats de la universitat per seguir oferint aquest camí juganer. Tenim programat organitzar campionats, instal·lacions lúdiques, presentacions de joc, room-scape…

  • Quins són els requisits per formar-ne part?

Només un: ganes de jugar!!

  • Com es pot col·laborar?

En trobar-nos al principi d’aquesta aventura la millor forma de col·laborar en el projecte és venir a jugar i així poc a poc formar una comunitat on el joc sigui el que ens

  • Quina és la principal finalitat de crear un espai de joc i en un centre acadèmic específicament?

Tenim clar que el joc és un llenguatge universal. Tots alguna vegada a la nostra vida hem jugat a algun d’ells. Ja sigui en família o amics. Creiem que el joc et proposa un aprenentatge significatiu i una experiència diferent que pots viure cada vegada que jugues de nou. Actualment arreu del món el joc cada vegada més està prenent més protagonisme en les universitats oferint formes noves d’aprenentatge. Així com una forma de reunir i connectar la gent en un món que cada vegada es més digital. Per això creiem que és necessari aquest centre on cada persona de la comunitat UVic tingui a la seva disposició una gran varietat de jocs per poder utilitzar ja sigui com a lleure o com a proposta acadèmica, un lloc on conèixer i demanar informació sobre el joc… Per aquest motiu també creiem que en aquest centre és important la presència d’una persona formada en el joc per poder transmetre aquesta informació a cada persona que es presenti al centre acadèmic. Considerem que en pocs anys, aquests espais estaran presents en totes les universitats modernes, i veiem com una oportunitat d’innovació l’aposta per un espai d’aquesta naturalesa.

  • Tenim entès que diversos establiments i entitats us han ofert la seva col·laboració. Quins són i quin paper juguen en aquest projecte?

Des del primer moment tenim clar que un projecte d’aquestes característiques ha de comptar amb una xarxa de col·laboració. A Osona tenim la sort de comptar amb molts grups organitzats, serveis i empreses de caràcter lúdic. Actualment participen activament en el nostre projecte el col·lectiu Joguines sense fronteres, Osona Juga i la botiga Gargamel Joguines.

  • Heu pensat a extrapolar el col·lectiu també a altres ambients externs a la Universitat?

Sí, les experiències d’expansió sempre les vivim com una oportunitat. Curiosament a la fira “Joc Joc” de Tona, la més antiga de Catalunya i punt de trobada de persones catalanes en el món del joc, que es va celebrar el desembre de l’any passat, han mostrat interès pel nostre projecte i estarem presents a la fira Dinamitzant un espai de joc i el concurs conjuntament amb altres 7 grups lúdics del territori. A més serà un gran moment per poder visualitzar el nostre projecte.

  • De tots els que existeixen, quin joc en concret ens recomaneu i per quin motiu?

Defensem que hi ha tants jocs i gustos com persones, per tant l’important és provar-los per saber quin tipus de jocs t’agraden. De totes maneres, hi ha jocs clàssics que tothom hauria de conèixer i que són bons per a introduir a qualsevol en el món del joc. En aquest sentit us recomanem els següents: Catan, Carcassone, Dixit, Awalé, Carrom… perquè a part de ser jocs clàssics i tradicionals, són coneguts i es juguen arreu del món.

  • Què és el que més us agrada de la Universitat com a estudiants? 

ALEIX: Les dimensions de la universitat i la proximitat. És fàcil i accessible, i és fàcil moure’t i arribar a tothom.

NARCÍS: M’agrada el fet d’estudiar el que m’agrada i haver pogut conèixer gent nova, tant locals com estudiants d’Erasmus.

  • Amb quin/a company/a aniríeu a sopar?

ALEIX: Amb qualsevol que havent sopat tingués ganes de fer un joc. Però segur que hi convidaria el professor expert en jocs Victor Baroja i el polifacètic Cinto Torrents.

NARCÍS: Doncs la veritat és que ho tinc molt clar amb qui aniria a sopar ja que hi vaig molt sovint: un és un company i amic, en Lluís, i l’altra persona és una companya meva que no nomes és amiga sinó que a més és la meva parella.

  • Quin lema us defineix?

ALEIX: Plató deia “Es coneix més una persona amb una hora de joc que en un any de conversa”, doncs això!

NARCÍS: Jo sempre em dic una frase que m’ha dit moltes vegades la meva mare: “El no ja el tens”.

  • Quina és la vostra cançó preferida?

ALEIX: Qui s’enganxa a la rodanxa per allò de: “juga, ju, juga, juga, juga. Juga, juga, ja!”

NARCÍS: Es molt difícil dir una cançó preferida, però ara mateix, i tot i que ja es “viejuna” diria que Saturday Night d’Elton Jhon.

  • Quin ha estat el viatge que més us ha marcat com a persona?

ALEIX: Indiscutiblement, el meu període d’Erasmus a Bologna, Itàlia. Allò si que va ser una partida interessant!

NARCÍS: Tot i que ja fa força d’això, sens dubte el viatje a Viena.

  • Quin és el vostre major somni?

ALEIX: Soc de tenir-ne molts i de petits i d’anar fent.

NARCÍS: Ser escriptor i treballar del que m’apassioni.

  • Ens recomaneu una app?

ALEIX: “Ganz schön clever”, però ull, crea addicció.

NARCÍS: “Evernote”. Sempre que tinc una idea per un relat, projecte, o quan em recomanen quelcom… Ho apunto en aquesta aplicació i així ho puc recuperar.

  • Teniu cap record o anècdota de la Universitat que vulgueu destacar?

ALEIX: Molts! Vull destacar que m’ho vaig passar molt bé fent el TFG, i he conegut un munt de persones fantàstiques en tot el procés que encara continua.

NARCÍS: Per mi aquest projecte ja és una cosa a destacar. Jo vaig parlar amb l’Aleix per jugar a jocs quan encara estava fent la seva primera activitat a la universitat, i mira ara! Ficat fins al fons i contestant una entrevista quan tot això va començar amb una simple partida a un joc de taula…